Gemeente Breda

Kunsttoepassing bij basisschool De Klokkebei in Ulvenhout

Samen met leerkrachten van basisschool De Klokkebei in Ulvenhout heeft cultuurwethouder Wilbert Willems maandag 17 mei een kunsttoepassing bij deze school onthuld. Het gaat daarbij om een groot aantal vriendelijke figuurtjes van het ontwerperscollectief Mark A. die op het dak van de school zijn geplaatst.

Wethouder Willems: âEnkele maanden geleden hebben we een nieuwe visie voor kunst in de openbare ruimte van Breda vastgesteld. Daarin staat onder andere dat we vooral veelbelovende jonge kunstenaars meer mogelijkheden willen bieden om hun werk te presenteren. Dat is ook hier gebeurd. Deze jonge ontwerpers zijn met een mooi stukje beeldcultuur op de proppen gekomen.â

Ontwerperscollectief Mark A. wilde de kinderen iets geven waarmee ze zich kunnen identificeren, iets dat met ze mee lacht in vrolijke tijden en iets dat ze troost kan bieden in moeilijkere tijden. De kunstenaars willen ermee bereiken dat de vriendelijke figuurtjes (poppen) op de dakranden zich op een ongecompliceerde manier verhouden tot de kinderen op het schoolplein dat rond de school ligt.

De kunsttoepassing is een uitvloeisel van de verbouwing en nieuwbouw van ruim een jaar geleden. Toen is onder andere een nieuwe hoofdentree gerealiseerd naar een ontwerp van Architectenbureau Evers. Daarna is lang gezocht naar een geschikt kunstwerk, kleurrijk en herkenbaar voor schoolkinderen. Dat is nu dus gevonden in de vorm van de figuurtjes op het dak van de school.

Breda, 17 mei 2010