Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


PERSBERICHT
Zoetermeer, 17 mei 2010

Marokko geïnteresseerd in Nederlands beroepsonderwijs Kenwerk begeleidt Marokkaanse delegatie tijdens study visit aan Nederland

Op verzoek van Agentschap NL (EVD) is Kenwerk in samenwerking met ROC ASA, ROC Mondriaan en Allegro Innovations (namens Koninklijke Horeca Nederland) een uitwisselingsproject gestart om het toeristische en horeca (hospitality) onderwijs in Marokko op internationaal niveau te krijgen. In het kader van deze samenwerking brengt een Marokkaanse delegatie, bestaande uit hoge ambtenaren van het departement van toerisme in Marokko, deze week een bezoek aan Nederland.

Impuls toeristische industrie
De Marokkaanse overheid geeft de komende jaren prioriteit aan ontwikkelingsprogramma's voor de toeristische industrie in het land. Met de bouw van nieuwe hotelcomplexen aan de kust en het upgraden van de koningssteden, zoals Fez en Marrakech, wil het land meer toeristen trekken. Door deze plannen wordt ook veel werkgelegenheid gecreëerd en is de behoefte ontstaan aan verbetering van het toeristische en horeca onderwijs.

Ontwikkeling beroepsonderwijs toerisme en horeca
Jim Streefkerk, projectmanager namens Kenwerk: "Marokko wil vooral mensen gaan opleiden volgens de `westerse maatstaven'. Zaken als gastenontvangst, ecotoerisme, hygiëne en voedselveiligheid en opleiden in de praktijk zijn hier voorbeelden van. Doel van het uitwisselingsproject is het upgraden van het beroepsonderwijs in de toeristische sector, het verkennen van mogelijkheden voor economische samenwerking en het bevorderen van internationale stages."

Study visit aan Nederland
ROC ASA, ROC Mondriaan, Allegro Innovations en Kenwerk hebben in februari en maart een bezoek gebracht aan Rabat en gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het Marokkaanse Ministerie van Toerisme over inhoud en planning van het project. Ook zijn ondermeer verschillende Marokkaanse toeristische opleidingsinstituten bezocht. Nu is het de beurt aan de afgevaardigden van de Marokkaanse overheid om een bezoek aan Nederland te brengen. De study visit aan Nederland begon vandaag met een bezoek aan Kenwerk in Zoetermeer.

Programma
Naast het bezoek aan Kenwerk in Zoetermeer gaat de delegatie deze week o.a. naar het Ministerie van OC&W, de Marokkaanse ambassade in Den Haag, ROC Mondriaan in Den Haag, ROC ASA in Amersfoort, leerbedrijf Carlton Beach Hotel in Scheveningen en Leerhotel Het Klooster in Amersfoort.


---

Noot voor de redactie (