Reumafonds

Vergroeiingen de baas worden

18 mei 2010
Bij mensen met spondyloartritis (SpA) blijken de vergroeiingen vaak op andere plaatsen te zitten dan de ontstekingen in het lichaam. Dit zou kunnen betekenen dat ontstekingen niet altijd vooraf gaan aan vergroeiingen. Als verder onderzoek dit bevestigt, dan heeft het directe consequenties voor de behandeling van de ziekte van Bechterew en andere vormen van SpA.

Het onderzoek is tot nu toe gedaan met relatief zwakke MRI-scanners en tweedimensionale röntgenfoto's. "Om de ontdekking te staven, loopt nu onderzoek naar de ontstekingen met een heel sterke MRI-scanner. De vergroeiingen worden onderzocht met een gevoelige, driedimensionale CT-scanner." Prof. dr. Désirée van der Heijde Aan het woord is reumatoloog prof. dr. Désirée van der Heijde, werkzaam aan de Universiteit van Maastricht en in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het is heel belangrijk meer te begrijpen van de relatie tussen ontstekingen en vergroeiingen. Van der Heijde: "We hebben nu nog geen mogelijkheden om vergroeiing te remmen. TNF-blockers werken bij veel mensen met de ziekte van Bechterew tegen veel klachten en remmen de ontstekingen. Maar pas als we weten welk proces leidt tot welke reactie, kunnen we vergroeiingen voorkomen."

Wat is de ziekte van Bechterew?
Ongeveer één op de honderd mensen heeft spondyloartritis (SpA), een vorm van ontstekingsreuma aan het bekken en de wervelkolom. De bekendste vorm is de ziekte van Bechterew. Bechterew komt wat vaker voor bij mannen en begint meestal tussen 15-35 jaar. Beginnende klachten zijn pijn en stijfheid, vooral laag in de rug. Na de rugwervels raken ook gewrichten van schouder, heup en knieën ontstoken. De wervelkolom wordt stijf en pijnlijk en soms ook krom. En vermoeidheid is een veel gehoorde klacht, met in een latere fase ontstekingen aan ogen, hart en andere organen. Door verstijving en vergroeiing kan de ziekte leiden tot een ernstige handicap. Ook vindt er botgroei in het lichaam plaats, vooral in de wervelkolom. Een raadsel, want bij andere vormen van reuma verdwijnt er juist bot.

Huisarts heel belangrijk bij vroege opsporing
Er is nog een grote kennisachterstand in te halen. Daar maakt dr. Van der Heijde zich de komende tijd sterk voor, samen met haar team, met steun van het Reumafonds. Door meer kennis te vergaren en over te dragen aan huisartsen, kan een ernstige handicap straks hopelijk voorkomen worden. "Dankzij de komst van de MRI-scanner zijn we in staat om de diagnose eerder te stellen. Patiënten zijn zeer geholpen met een vroege diagnose. Daarom zouden wij graag meer aandacht zien voor de ziekte."