Aanbieden steunbetuigingen Voltooid leven door Uit Vrije Wil

17/05/2010 08:45

NVVE

Op dinsdag 18 mei om 13.30 uur overhandigt de initiatiefgroep Uit Vrije Wil 116.871 steunbetuigingen aan de Kamercommissie burgerinitiatieven in Den Haag.

De initiatiefgroep Uit Vrije Wil streeft naar legalisatie van hulp bij zelfdoding bij ouderen met een voltooid leven en wil het onderwerp als burgerinitiatief op de politieke agenda zetten.

De NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, feliciteert Uit Vrije Wil met dit resultaat. Een van de speerpunten van de NVVE is de problematiek van het voltooid leven. Daarom is de vereniging op 18 mei aanwezig op het Plein, onder andere met een groot videoscherm.

In februari 2010 startte de NVVE, de campagne 'Voltooid leven'. Op 8 februari vond de aftrap plaats met de 'Week van het Voltooid leven'. Tijdens deze week hield de NVVE een onderzoek onder verzorgingshuizen. Doel was inzicht te krijgen in de omvang van de problematiek van oude mensen die 'oud en der dagen zat' zijn, die vinden dat hun leven te lang duurt en de dood verkiezen boven het leven.

Uit het onderzoek werd duidelijk dat in 22 procent van de verzorgingshuizen in de afgelopen drie jaar een of meerdere zelfdodingen of pogingen daartoe hebben plaatsgevonden. In 60 procent van deze gevallen bestond het vermoeden of weet men dat het hierbij ging om bewoners die hun leven voltooid vonden. Uit ander onderzoek blijkt dat 53% van de Nederlandse bevolking vóór een laatstewilpil is.

Datum: 18 mei 2010

Tijdstip: 13.30 uur

Locatie: Ingang Lange Poten Tweede Kamer

Adres: Adres: Lange Poten 4, 2511 CL Den Haag





http://www.voltooidleven.nl