Gemeente Brummen


Regionaal woningmarktonderzoek: 1450 inwoners ontvangen brief

(Oorspronkelijke publicatie datum: 17-05-2010)

Een groot aantal inwoners uit onze gemeente krijgt binnenkort een brief van het gemeentebestuur met het verzoek mee te werken aan een regionaal woningmarktonderzoek. Het gaat om 1450 personen die op basis van een willekeurige selectie uit het bevolkingsregister zijn geselecteerd. Dit onderzoek wordt in de periode mei en juni in opdracht van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen uitgevoerd. Vragen die aan bod komen zijn: hoe wonen de inwoners in de gemeenten van de regio Stedendriehoek? Hoe beleven en waarderen ze hun woning en hun woonomgeving? En wat zijn hun woonwensen? De antwoorden op deze vragen staan aan de basis van een gericht toekomstig woonbeleid.

Het onderzoek gaat over hoe mensen wonen en hoe mensen zouden willen wonen. De gemeenten in de regio vinden het belangrijk dat inwoners hun mening geven over wensen op woon- en leefgebied om het woonbeleid te kunnen laten aansluiten op de behoeften van inwoners. Via een willekeurige selectie uit het bevolkingsregister worden de bewoners in de regio benaderd voor het onderzoek. Zij worden persoonlijk met een brief uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Die medewerking bestaat eruit dat ze tijdens het invullen van een vragenlijst op internet of een in telefonisch interview vragen beantwoordt over hun woning en woonomgeving, hun plannen om te verhuizen en de wensen die ze daarbij hebben.

Via internet of telefonisch
De internetvragenlijst en de telefonische interviews worden verzorgd door medewerkers van DIMENSUS Beleids-onderzoek uit Breda. Het team Kennis en Verkenning van de gemeente Deventer verzorgt na afloop van het veldwerk voor de gemeenten de onderzoeksrapportages. Deze rapportages zijn naar verwachting eind septem-ber gereed. De uitkomsten van het onderzoek gebruiken de verschillende gemeenten en woningcorporaties voor plaatselijke en regionale plannen op het gebied van bouwen en wonen. Het Woningmarktonderzoek Regio Stedendriehoek wordt iedere vier jaar uitgevoerd.