EXPO Fundación Patagonista

18/05/2010 12:44

FUNDACION PATAGONISTA

Collectief Fundación Patagonista stelt ten toonin:

AFFLIGEM, BRUSSEL en OEROL FESTIVAL TERSCHELLING.

Al ruim twintig jaar onderhoudt de Belgische Fundación Patagonista nauwe banden met het 'moederland' Patagonië. Dat is een immens stuk verloren gelopen Argentinië. Schapen in overvloed die het landschap delen met guanaco's, pampahazen en her en der een zeldzame gaucho in vol ornaat.

Voor de Fundación Patagonista is dat uitgestrekte land met zijn grillig klimaat en grillige geschiedenis een onuitputtelijke inspiratiebron. De verzamelde kunstwerken waren eerder o.m. al te bewonderen in 'De Markten' in Brussel en het 'Caermersklooster' in Gent.

Van 28 oktober tot 18 november vorig jaar stond de collectie in het prestigieuze Centro Cultural Borges in Buenos Aires. Een gedeelte van het daar getoonde kan in de weekends nog tot zondag 6 juni bewonderd worden in de 'Blakmeershoeve' in Affligem (Blakmeers 1, 1790 Affligem Tel.053 731634). Van daar verhuist de spraakmakende collectie naar het wereldvermaarde cross-over festival 'Oerol' op Terschelling in Nederland. Samen met de 'Potvisch' van het alibicollectief blijft het daar aangespoeld liggen van 11 tot 20 juni. Wie eerder wil kennis maken met de Potvisch kan dat op de Brusselse Akenkaai op 4, 5 en 6 juni. Een strenge selectie van de onvolprezen Fundación Patagonista is daar ook te bewonderen in het oude binnenschip 'Eliane'

Wat ooit begon als 'wapen tegen de saaiheid van het bestaan' is uitgegroeid tot een virtueel Patagonië in muziek, woord en vooral beeld in alle mogelijke vormen.

"Wie door zo'n tentoonstelling loopt, moet dat doen zonder vooroordelen, moet zich laten drijven door het soms absurde decor, de spiegel van het ware leven en genieten! Vraag nooit naar het waarom, want het antwoord kan enkel 'daarom' zijn. Humor heeft zijn eigen logica en verdraagt geen filosofieën, en de ernst van het leven is natuurlijk de enige echte grap op deze planeet."

Buenos Affligem: nog elk weekend tot 6 juni in de Blakmeershoeve, Blakmeers 1, 1790 Affligem

Oerolfestival: met Fundación Patagonista en Potvisch (alibicollectief) van 11 tot 20 juni op Terschelling

Akenkaai, Brussel: idem dito tijdens weekend van 4, 5 en 6 juni

meer info, fundapata@yahoo.fr - dreeperemans@yahoo.fr - guido.vanhellemont@skynet.be

0472 49 17 82 (Guido Van Hellemont)

00 33 680 08 05 90 (Dree Peremans)

www.alibicollectief.be

www.fundacionpatagonista.be

met dank aan Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, firma Jan De Nul en Vlamingen In De Wereld

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel