Ingezonden persbericht


PERSBERICHT mei 2010

Activiteiten variëren van debatten over politiek en cultuur tot kunstveiling

Dudok viert 7-jarig bestaan met Dudok7 en oprichting stichting Podium Dudok

Een politiek debat over de Arnhemse politiek, een kunstveiling voor het goede doel en een avond over het culturele klimaat in de stad. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten van Dudok7 waarmee Café-Brasserie Dudok van 18 mei tot en met 10 juni zijn zevende verjaardag viert. De activiteiten worden georganiseerd door de nieuwe stichting Podium Dudok die een platform wil bieden voor nieuwe en bestaande culturele initiatieven in en rond Arnhem. In samenwerking met Hoefsloot Wonen en Arnhem Coming Soon wordt Dudok tijdens Dudok7 letterlijk omgetoverd tot de huiskamer van Arnhem.

Café-Brasserie Dudok opende zeven jaar geleden als derde van drie grote brasseriën met dezelfde naam. De andere twee zijn gevestigd in Rotterdam en Den Haag. Al snel werd Dudok de huiskamer van de stad, een favoriete ontmoetingsplaats voor veel Arnhemmers. Veel van de gasten zijn werkzaam in de kunsten, cultuur en politiek. Tijdens de afgelopen zeven jaren ontpopte de brasserie zich behalve als plaats om mensen te ontmoeten, te eten en te drinken ook als een bijzondere plek waar nieuwe culturele initiatieven werden geboren. Zo begonnen het Arnhems Lezersbal en het Ontwerp Platform Arnhem (OPA) in Dudok, om daarna te verhuizen naar grotere ruimtes. Ook de manifestatie rond Politiek in Prent, Expositie en Battle en het Kinderkookcafé vonden een warm onthaal. Dudok bood ook een podium aan uiteenlopende manifestaties als de Arnhem Mode Biënnale, Sonsbeek 2008 en de Dansweek Gelderland 2005 en 2010. Daarnaast werden tientallen exposities in de verschillende ruimtes van de voormalige Va n Ranzow Bank gehouden.
Dudok biedt met zijn centrale ligging een goede voedingsbodem voor nieuwe culturele initiatieven en is een geliefde plek voor al bestaande. Dit gegeven vormde de belangrijkste aanleiding om stichting Podium Dudok op te richten. Dudok7 is in mei de eerste activiteit, gevolgd door Politiek in Prent Expositie en Battle in juni van dit jaar. De komende jaren volgen Dudok8, Dudok9, enzovoorts.

Programma
Op dinsdag 18 mei wordt 's avonds om 20.00 uur het debat Mogen wij aan u voorstellen? gehouden. De zes nieuw geïnstalleerde wethouders stellen zich daarin voor aan het Arnhemse publiek en vertellen over hun plannen voor de komende vier jaar onder leiding van debatleider Maarten Bouwhuis. Het nieuwe initiatief van verschillende Arnhemse media en de Gemeente Arnhem om te komen tot de oprichting van een debatcentrum in de stad, haakt aan bij deze politieke avond in Dudok, de huiskamer van Arnhem.

Op vrijdag 28 mei treedt de voorzitter van OKA, het Ondernemers Kontakt Arnhem, Bart van Meer op als veilingmeester tijdens een veiling van werken van kunstenaars en ontwerpers die een relatie met Dudok hebben. Er gaan onder andere werken van de beeldend kunstenaars Arno Arts en Klaas Gubbels en fotografen Rens Plaschek en Sabrina Bongiovanni onder de hamer. De opbrengst van de veiling gaat naar Arnhemsmeisjefietst.nl, een initiatief van de 14-jarige Arnhemse Myrthe Brak. Ze fietst op 3 juni mee met Alpe d'HuZes, een fietstocht op de bekende berg van de Tour de France. De sponsorgelden van deze zesvoudige beklimming gaan naar KWF Kankerbestrijding. De komende jaren wordt door Podium Dudok telkens een ander goed doel voor de veiling gekozen.

Op de buitenplaats van het TrixenReeshuis, te bereiken via Dudok, verzorgt de Doe-FABRIEK op woensdag 19 en zondag 23 mei van 14.00 tot 16.00 uur een kinderprogramma. Voor ieder leeftijdscategorie zijn er authentieke spelletjes als Mens Erger Je Niet en koekhappen.

De actuele toestand van kunst en cultuur in Arnhem, of een overzicht van 'het Arnhemse culturele plaveisel', is het onderwerp van presentaties en gesprekken op donderdagavond 10 juni vanaf 20.00 uur. Onder leiding van Piet-Hein Peeters, die regelmatig werkt voor het Nijmeegse debatcentrum LUX, worden de culturele ambities en aspiraties van de stad afgetast. Hij gaat, in aanwezigheid van wethouder Michiel van Wessem, in gesprek met de Arnhem Mode Biënnale, de Stichting Sonsbeek Internationaal, OPA, ArtEZ en Introdans. De aanwezige partijen discussiëren over wat de positie van kunst in Arnhem is en hoe de politiek ervoor zorgt dat alle Arnhemmers van kunst en cultuur kunnen genieten.

Voor Dudok7 zorgt striptekenaar Hanco Kolk voor bijzondere placemats.

De activiteiten in een notedop:

18 mei om 20 uur: Podium Dudok politiek debat - Mogen wij aan u voorstellen? 28 mei om 20 uur: Podium Dudok kunstveiling voor Arnhemsmeisjefiets.nl. 19 en 23 mei van 14.00 tot 16.00 uur: Podium Dudok kinderspelen. 10 juni om 20 uur: Podium Dudok cultuurdebat - Het Arnhemse culturele plaveisel.

Dudok, Koningstraat 40, 6811 DH Arnhem