Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin bij viering 600-jarig bestaan Nieuwe Kerk Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin woont woensdagavond 19 mei 2010 de viering bij van het 600-jarig bestaan van De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Tijdens de viering staan de diverse gebruiksfuncties van de kerk door de eeuwen heen centraal.

De Nieuwe Kerk werd in november 1409 ingewijd en was in het voorjaar van 1410 voor het eerst toegankelijk voor het publiek. De kerk is altijd een multifunctioneel gebouw geweest. Door de week fungeerde zij als beurs, als stadsmuziekzaal of als aula voor prijsuitreikingen.

De kerk vervult ook een nationale functie. In 1814 werd de inhuldigingsceremonie van Koning Willem I in De Nieuwe Kerk gehouden. Sindsdien is het de officiële locatie voor de inhuldiging van Nederlandse vorsten. Het eerste Koninklijke huwelijk in De Nieuwe Kerk, tussen de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden, werd voltrokken op 2 februari 2002.

Na een verbouwing van 20 jaar is in 1980 het bestuur van de kerk in handen gekomen van de stichting De Nieuwe Kerk. Tegenwoordig worden er tentoonstellingen, concerten en manifestaties gehouden.

Noot voor redacties (