Persconferentie Algemene Rekenkamer over rapporten Verantwoordingsdag

11/05/2010 11:33

Algemene Rekenkamer

Woensdag 19 mei 2010 is het Verantwoordingsdag. Op de derde woensdag van mei biedt het kabinet (in de persoon van de minister van Financiën) de Tweede Kamer het Financieel Jaarverslag Rijk en de jaarverslagen van alle ministeries en fondsen aan. In deze stukken verantwoordt het kabinet zich over het gevoerde beleid in 2009. De Algemene Rekenkamer biedt op diezelfde dag haar rapporten bij deze jaarverslagen aan. Op woensdag 19 mei om 13.00 uur zal de president van de Algemene Rekenkamer in de plenaire zaal de Tweede Kamer kort toespreken.

Het college van de Algemene Rekenkamer zal deze rapporten voor de media toelichten tijdens een persconferentie op dinsdag 18 mei 2010 (dus daags voor Verantwoordingsdag) van 14.15 tot 15.30 uur op het kantoor van de Algemene Rekenkamer aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag. Alle rapporten worden op dat moment ook openbaar.

Onderstaande jaarlijkse rapporten worden dan (zonder embargo-regeling) toegelicht:

Rijk verantwoord 2009 (overkoepeld rapport);


27 rapporten bij de jaarverslagen 2008 van alle ministeries en fondsen;

Staat van de beleidsinformatie 2010;

Rapport bij de Nederlandse EU-lidstaatverklaring 2009;

Derde voortgangsrapport kredietcrisis (overzicht van maatregelen financiële instellingen);

Inzicht in belastinguitgaven, specifieke uitkeringen en subsidies.

In het laatstgenoemde rapport wordt aangegeven over welk deel van de tientallen miljarden euro die de rijksoverheid via drie financiële stimuleringsinstrumenten jaarlijks uitgeeft recente evaluaties beschikbaar zijn en/of de effectiviteit van deze regelingen is vastgesteld. Ook heeft de Algemene Rekenkamer onderzocht welk deel van deze uitgaven is betrokken bij de adviezen van de ambtelijke werkgroepen Brede heroverwegingen.

Alle rapporten kunnen vanaf 18 mei om 14.15 uur opgehaald worden bij de Algemene Rekenkamer. Vanaf 13.45 uur is de zaal open voor journalisten om alvast een blik op de inhoud te werpen voor het begin van de persbijeenkomst. De rapporten worden op 18 mei om 14.15 uur ook gepubliceerd op www.rekenkamer.nl.