Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 12 mei 2010

Nieuwe wethouders klaargestoomd voor toekomst
jeugdzorg

Drie regiobijeenkomsten over uitdagingen 2010-2014

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert drie regiobijeenkomsten voor wethouders die de komende jaren jeugd- en onderwijsbeleid in hun portefeuille hebben. Centraal staan de ontwikkelingen op het terrein van jeugd en onderwijs, waarmee de nieuwe generatie wethouders te maken krijgt.

Jeugdbeleid moet steeds meer lokaal worden opgepakt. Een belangrijke ontwikkeling is de invoering van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG's) als het hart van het lokale jeugdbeleid. Inmiddels hebben ruim 160 gemeenten een CJG ingericht.

Wervelend
De VNG organiseert in samenwerking met het ministerie van Jeugd en Gezin een serie bijeenkomsten om (nieuwe) wethouders te helpen bij het oppakken van hun taak. Zij kunnen in een intensief en wervelend programma hun ervaringen delen en contacten leggen met het oog op regionale samenwerking. Boegbeelden zoals André Rouvoet, Annemarie Jorritsma, Steven van Eijck en Jo Hermanns geven hun visie op de toekomst van de jeugdzorg. In ontmoetingen met ouders, kinderen, professionals en initiatiefnemers van creatieve projecten maken de bestuurders vervolgens de omslag van papier naar praktijk.

Prikkelende sprekers
De bijeenkomsten worden gehouden in Den Bosch (19 mei), Haarlem (20 mei) en Zwolle (26 mei). Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en oud- commissaris voor jeugdbeleid Steven van Eijck vertellen daar over de belangrijkste uitdagingen voor de komende vier jaar. Jo Hermanns (hoogleraar opvoedkunde), Peter Stam (commissie-Paas en directeur Yorneo) en Jos Rietveld (voorzitter Raad van Bestuur Accare) verzorgen verdiepende masterclasses.

Visie op de jeugdzorg
Hermanns gaat onder meer in op de vraag wat lokale overheden moeten regelen om de jeugd gezond en veilig te laten opgroeien, en in het bijzonder welke rol de




CJG's daarin krijgen. Rietveld neemt de onlangs gepresenteerde visie op de jeugdzorg van minister Rouvoet onder de loep. Daarin schetst Rouvoet hoe hulp aan ouders en kinderen moet worden geregeld. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg komt bij deze aanpak bij gemeenten te liggen.

Tot slot vertelt Stam over de uitwerking van het advies van de commissie-Paas: hoe moeten gemeenten zich voorbereiden op de komst van de jeugdzorg, en wat is daarbij de rol van de CJG's?

Noot voor de redactie,