Rijksuniversiteit Groningen

Self-care interventions in type 2 diabetes

Datum: 19 mei 2010

Promotie: dhr. N. Kleefstra, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Self-care interventions in type 2 diabetes

Promotor(s): prof.dr. H.J.G. Bilo, prof.dr. R.O.B. Gans

Faculteit: Medische Wetenschappen

Zelfhulpmiddelen voor diabetes type 2 werken niet

Meer bewegen, minder en gezonder eten, weinig alcohol en niet roken. De gezondheid van bijna één miljoen Nederlanders met type 2 diabetes zou gebaat zijn met deze maatregelen. Maar zulke leefregels worden ervaren als moeilijk haalbaar of moeilijk vol te houden. In plaats daarvan besteden sommige patiënten liever geld aan voedingssupplementen, zoals chroom en kaneel dat de glucoseregulatie zou verbeteren, of aan apparaatjes die de bloedsuikerspiegel controleren. Onderzoeker Nanne Kleefstra onderzocht dergelijke `behandelingen' en concludeert dat geld, tijd en moeite beter besteed kunnen worden aan actieve vormen van zelfhulp.

Kleefstra ontdekte in een aantal klinische studies dat chroom- en kaneelsupplementen geen uitwerking hebben op de bloedsuikerspiegel. Ook een apparaat dat met muzikale tonen de ademhaling probeert rustiger te krijgen om zo de bloeddruk te verlagen, bleek niet te werken. Tot slot concludeert de promovendus dat de gezondheid van patiënten die met een apparaatje hun eigen bloedsuikerwaarden maten zelfs verslechterde. Kleefstra roept hulpverleners en apothekers op om geen middelen te promoten waarvan de effectiviteit en veiligheid niet kunnen worden aangetoond. In plaats daarvan zouden ze actieve zelfzorg moeten stimuleren.

Nanne Kleefstra (Meppel, 1974) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij het Diabetes Centre van de Isala klinieken, met ondersteuning van de afdelingen interne geneeskunde en huisartsgeneeskunde van het UMCG. Het onderzoek werd gefinancierd door het Diabetes Centre. Pharma Nord en Roche Diagnostics. Kleefstra werkt als coördinator wetenschappelijk onderzoek bij het Diabetes Centre van de Isala klinieken. Een handelseditie van zijn proefschrift verschijnt bij uitgeverij Langerhans.

Laatst gewijzigd: 07 mei 2010 11:39