Leerlingen maken het leerlingen moeilijk

18/05/2010 09:52

Noordhoff Uitgevers

Groningen, 18 mei 2010 - Komende Woensdag presenteert Noordhoff Uitgevers een magazine gemaakt door leerlingen van het Hogeland College uit Warffum. Leerlingen uit de tweede klas van de vwo+ afdeling maakten dit digitale magazine voor collega-leerlingen in het land. Een student Toegepaste Taalwetenschappen, Erica Huppelschoten, begeleidde de leerlingen als stage-opdracht voor de Rijksuniversiteit Groningen.

Docenten uit het hele land kunnen het digizine gratis downloaden ( http://referentiemateriaalvo.noordhoff.nl/explora/digizine/ ) en gebruiken in de klas. Leerlingen maakten voor het magazine zelf de artikelen en de vragen bij de teksten. Naast de zelfgeschreven artikelen is het digitale tijdschrift verrijkt met een column, een filmpje en leestips. Het thema van het digizine is 'Onderzoeken en ontwerpen'. Dit thema past bij de sciencemethode 'Explora' van NU. Een digizine is een digitaal magazine waarin actuele of prikkelende artikelen de lesstof verlevendigen. Docenten gebruiken deze digizines in de klas voor hun leerlingen. Er zijn al eerder digizines uitgegeven door NU, maar deze waren voor de bovenbouw en samengesteld door professionele auteurs.

Het maken van leermiddelen: geen sinecure

De leerlingen zochten zelf de afbeeldingen en vervolgens heeft Noordhoff Uitgevers de rechten voor het gebruik van de beelden aangekocht. Onder begeleiding van Noordhoff schreven de scholieren een aantal versies. Andere leerlingen uit de klas leverden commentaar en een speciaal ingestelde eindredactie bewaakte de lijn en componeerde alles tot één geheel.

De paus heeft een iPod...

De onderwerpen van artikelen zijn zeer uiteenlopend. Uiteraard mocht een artikel over een mobiel niet ontbreken. Ook de herkomst en de benaming van spam en de zandloper zijn voorbeelden van onderwerpen die de leerlingen hebben gekozen. Een van de leerlingen schreef een column over de kraan. Bestaat meneer kraan en wie heeft dat ding nu bedacht?