Gemeente Amsterdam, stadsdeel nieuwwest


18 mei 2010

---

19 mei eerste dag Siermarkt

18 mei 2010
Woensdag start om 9.00 uur de nieuwe Siermarkt op het Sierplein in Amsterdam Slotervaart. Deze kleurrijke markt is anders dan andere markten. De dertig marktondernemers runnen zelf de markt.

Woensdag 19 mei om 9.00 uur start de nieuwe Siermarkt op het Sierplein in het Amsterdamse Slotervaart. Deze kleurrijke markt is anders dan andere markten. De dertig marktondernemers runnen zelf de markt in plaats van de gemeente. Zo opereert de markt voor het eerst als één bedrijf. Doel is de markt zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de bewoners in de wijk. Met een kwalitatief en betaalbaar aanbod, een gezellige en verzorgde sfeer, overal mobiel pinnen en veel leuke promoties. Het doormidden snijden van een enorme kaas door stadsdeelwethouder Paulus de Wilt, lekkere proeverijen, muziek en vele kinderactiviteiten maken de opening extra feestelijk.

Kleurrijk en betaalbaar

Proeven & Genieten, Mens & Mode en Wonen & Leven zijn de drie thema's van de Siermarkt. De vele verswaren weerspiegelen de bonte samenstelling van Slotervaart. Aardappeleters vinden er de Hollandse pot, couscousliefhebbers een keur aan exotische ingrediënten. Bezoekers vinden er ook eigentijdse en betaalbare kleding, sieraden, schoenen, keukenspullen, bloemen, planten en aankleding voor het huis. Bijzonder is dat geen enkele kraam hetzelfde verkoopt. Mooie kramen, een schone omgeving en een gezellig terras zorgen voor een sfeervolle markt. Iedere kraam biedt extra service met mobiel pinnen, duidelijke prijsinformatie en verlichting. Bovendien zorgen de ondernemers gezamenlijk voor aantrekkelijke aanbiedingen en leuke evenementen.

Feestelijke opening

Van 09.00 tot 17.00 uur is er van alles te beleven. Hoogtepunt is de officiële opening om 11.00 uur door stadsdeelwethouder Paulus de Wilt. Natuurlijk heeft iedere ondernemer een leuke aanbieding. Het bekende Slotervaartse restaurant The Colour Kitchen gaat koken met producten van de markt en laat bezoekers meeproeven: van typisch Hollands tot verrassend tropisch. Woensdagmiddag kunnen de kinderen gezellig mee om te knutselen, kleuren, schminken en spelen op het springkussen. Ook na de opening gaat de Siermarkt iedere woensdag iets leuks organiseren.

Ondernemers zelf aan het roer

De bijzondere opzet van de Siermarkt is mogelijk omdat het Stadsdeel Slotervaart het besturen van de markt heeft overgedragen aan de ondernemers zelf. De Amsterdamse Marktverordening is niet van toepassing. Een marktmanager zorgt voor de dagelijkse gang van zaken en alle promotieactiviteiten in opdracht van de Stichting Siermarkt. Hierin zitten de marktondernemers maar ook de winkeliers. Zo kan de markt beter inspelen op de wensen van de bewoners in Slotervaart. Het stadsdeel is enthousiast over de nieuwe aanpak. Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt: "Deze markt biedt kansen voor ondernemers van het stadsdeel en het is een extra impuls voor het Sierplein zelf. Daarnaast is de markt natuurlijk gewoon leuk voor bewoners."

Voorbeeld voor andere markten

De Siermarkt is het eerste resultaat van het project `De Markt heeft Toekomst' van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) op initiatief van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH). Het HBD onderzoekt samen met gemeenten of een commerciële aansturing de markt aantrekkelijker maakt voor consumenten en ondernemers.
---