Provincie Noord-Holland

Concept-Kaderbrief 2011 vastgesteld

19 mei 2010 - Nieuwsartikel

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben dinsdag 18 mei de zogeheten Kaderbrief 2011 vastgesteld. In de Kaderbrief beschrijven GS onder meer de manier waarop de op handen zijnde bezuinigingsoperatie moet worden aangepakt.

Ook doen GS een voorstel over de uitvoering van kerntaken in de toekomst en de extra profilering van de provincie aan de hand van een aantal `accenten'. De Kaderbrief wordt nu voorgelegd aan Provinciale Staten. Definitieve besluitvorming door de Staten vindt plaats op maandag 28 juni.

Bezuinigen
De provincie Noord-Holland moet vanaf 2011 ruim EUR 65 miljoen per jaar bezuinigen. Dit komt vooral door een forse korting van het Rijk op het provinciefonds (- EUR 45 miljoen). De provincie zal zich in de toekomst concentreren op een aantal kerntaken op het gebied van ruimtelijke ordening en economie, verkeer en vervoer en cultuur. Hiermee volgt de provincie het advies van de commissie Lodders die in 2008 het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseerde over de taken die het beste door een provincie kunnen worden uitgevoerd. Provinciale Staten hebben eerder aangegeven het hiermee eens te zijn, maar ook eigen accenten te willen blijven aanbrengen in het provinciaal beleid.

Door de bezuinigingen verdwijnen veel subsidies of worden subsidies gekort. Ook wordt bezuinigd waar het gaat om taken waarbij de provincie slechts een ondersteunende rol speelt en die primair tot de verantwoordelijkheid van andere overheden behoren. De gesubsidieerde instellingen zijn in het najaar van 2009 voor het eerst geïnformeerd over mogelijke bezuinigingen op subsidies.

Accenten
Provincies hebben de gelegenheid om op een zelfstandige manier keuzes te maken voor het opstellen en uitvoeren van taken, bovenop de wettelijke taken. Dit wordt gefinancierd met de rijksbijdrage uit het provinciefonds, maar ook door renteopbrengsten en door de heffing van opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Om die reden zijn er budgetten bepaald voor het leggen van de nodige `accenten'. Voor de Provincie Noord-Holland geldt dat deze accenten worden ingezet op terreinen waar de inzet van de provincie een noodzakelijke bijdrage levert en daarmee een merkbaar verschil maakt.

De accenten hebben betrekking op milieu, recreatie en landschap, economie, (jeugd)zorg en cultuur. Zo blijft er onder andere EUR 1 miljoen beschikbaar voor een subsidieregeling voor duurzame energie voor particulieren, EUR 750.000 voor toeristische promotie en recreatieve verbindingen en EUR 2 miljoen voor het stimuleren van de Noord-Hollandse kenniseconomie. Ook blijft er EUR 5,8 miljoen gereserveerd voor het in stand houden van kennisfuncties over bovenlokale vraagstukken op het gebied van zorg en welzijn en EUR 4 miljoen voor (onder meer) het programma Kunst en Cultuur in Noord-Holland.

* Download Concept-Kaderbrief 2011 (pdf - 404,6 kb)


---

Zie het origineel