FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Onderhandelingsresultaat sociaal plan voor werknemers Wärtsilä

FNV Bondgenoten heeft met de directie van Wärtsilä en DTS een onderhandelingsresultaat bereikt voor een sociaal plan voor de werknemers. Bij de Finse fabrikant van scheepsmotoren en scheepsschroeven verliezen ruim 500 mensen hun baan in Nederland.

Zij kunnen in ieder geval rekenen op een goede outplacement regeling, een schadeloosstelling volgens de oude kantonrechtersformule met een correctiefactor van 1,2 en daar bovenop een bonus van EUR 2000,-.

Jeanette Brouwer, bestuurder FNV Bondgenoten: "We gaan het onderhandelingsresultaat positief voorleggen aan de leden bij Wärtsilä. Naast een goede outplacement regeling en de schadeloosstellingen hebben we een bedrag van EUR 650.000,- kunnen afspreken voor de getroffen mensen voor (om)scholing. Om te zorgen voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt voor het vinden van nieuw werk. En dat is bovenop een Persoonlijk OntwikkelingsPlan en een EVC."

Zo'n duizend mensen blijven werkzaam bij Wärtsilä. Deze werknemers ontvangen een loyaliteitsbonus van EUR 500,-.

Wärtsilä heeft begin dit jaar besloten om een deel van zijn productie in Europa over te hevelen naar China. Deze reorganisatie is onderdeel van een totaalplan van het bedrijf waarbij binnen Europa 1400 banen zullen verdwijnen. De pijnpunten liggen daarbij vooral in Zwolle waar 150 banen verdwijnen en in Drunen waar ruim 300 banen verdwijnen.