Provincie Flevoland
Nieuwe buslijn 160 van Almere naar Nijkerk

Publicatiedatum: 19 mei 2010

Vervoersmaatschappij Connexxion opent bij wijze van proef een nieuwe buslijn tussen Almere en Nijkerk. Vanaf zondag 30 mei gaat bus 160 rijden tussen NS-station Almere Centrum en Nijkerk NS-station. De route loopt via busstation 't Oor, de Kemphaan, de Eemhof en Flevo Natuur. Daardoor wordt ook de zuidoosthoek van Flevoland bereikbaar met een reguliere busverbinding. Hiermee kunnen bezoekers en werknemers van De Eemhof en Flevonatuur voortaan per bus op de accommodatie komen of het zwembad bezoeken.

Het gaat in eerste instantie om een proef. De Eemhof loopt het financiële risico voor het succes van de proef die tot september 2011 gaat duren. Ook de gemeenten Almere, Zeewolde en de Provincie Gelderland dragen bij in de kosten. Het is Center Parcs De Eemhof een doorn in het oog dat het recreatiepark niet bereikbaar is met het normale openbaar vervoer. Veel bezoekers aan het zwembad Acqua Mundo zijn jongeren uit Almere, 't Gooi en Nijkerk, die nu gebracht en gehaald moeten worden. Ook verblijfsgasten willen graag voor een dagje Amsterdam, shoppen in Batavia stad, het Dolfinarium of het dierenpark Amersfoort, gebruik maken van het openbaar vervoer. Medewerkers uit de omgeving reizen nu met personeelsbussen of taxi's.

Praktijkproef

Samen met de provincie en Connexxion heeft De Eemhof onderzocht of de nieuwe busverbinding levensvatbaar is. Hiervoor zijn bezoekers en gasten geënquêteerd en is gekeken welke verbinding en dienstregeling het beste aansluiten op de wensen van de klanten. In een praktijkproef tot september 2011 gaan de provincie en De Eemhof kijken, of er voldoende belangstelling onder de bezoekers en gasten is om de bus blijvend te laten rijden. Voor de provincie is dat het geval als de kostendekkingsgraad minimaal 75% is. De bus gaat 7 dagen per week rijden en gaat 8 keer per dag op en neer van Almere naar Nijkerk. Op de bus zijn de normale OV-kaarten geldig en daarnaast zijn speciale retourkaartjes Almere-Eemhof en Nijkerk-Eemhof verkrijgbaar.