Provincie Flevoland Busstation Dronten

Resultaten buslijn Flevoboulevard hoopvol

Publicatiedatum: 19 mei 2010

Vorig jaar is voor het eerst ervaring opgedaan met het doortrekken van de Walibi-Express. In de zomer is deze buslijn 247 van Harderwijk naar Walibi World doorgetrokken naar Elburg, 't Harde en Dronten. De bus was gratis voor bezoekers van de attracties en voor verblijfsrecreanten aan de Flevoboulevard. De verbinding voorziet in een behoefte van verblijfsgasten aan de boulevard, blijkt uit een evaluatie, maar een verantwoorde exploitatie lijkt zo nog niet haalbaar. Als de proef wordt verlengd, gebeurt dat onder andere omstandigheden, maar niet gratis.

De bus heeft ongeveer 100 nieuwe reizigers per dag opgeleverd, vooral onder de verblijfsrecreanten. De verbinding vergroot de
aantrekkelijkheid en concurrentiekracht van het gebied. Het aantal reizigers is nog onvoldoende voor een verantwoorde exploitatie. De reizigers gaven verschillende redenen aan om gebruik te maken van de bus, het gemak maar ook het feit dat de bus gratis was. Veel gebruikers (75%) vanaf de verblijfsaccommodaties gaven aan dat zij per auto reisden, voordat de bus reed.

Tussentijdse evaluatie

Uit een tussentijdse evaluatie over dit gratis OV blijkt dat ongeveer 20% van de mensen die per bus naar Walibi World gaan, via `t Harde is gereisd. In overleg met de recreatieondernemers en vervoersmaatschappij Connexxion wordt gekeken of de bus ook deze zomer wordt doorgetrokken en hoe meer mensen verleid kunnen worden om de bus te nemen. De verbinding is ooit ingesteld op verzoek van de recreatieondernemers langs de Flevoboulevard. Zo is buslijn 247 van Harderwijk naar Walibi World doorgetrokken naar Elburg, 't Harde en Dronten. Door deze doortrekking zijn ook de recreatiebedrijven op het noordelijk deel van de Flevoboulevard per bus bereikbaar, konden recreanten vanaf de Flevoboulevard naar Elburg, `t Harde en Dronten reizen en kunnen bezoekers vanuit het noorden van het land via `t Harde naar Walibi World reizen.

Proef mogelijk verlengd

De bus is betaald door de Provincie Flevoland, met bijdragen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincie Gelderland en de vereniging Flevoboulevard. De provincie heeft nu samen met de recreatieondernemers en Connexxion onder meer onderzocht op welke manier het gebruik van de bus kan worden gestimuleerd. Een mogelijke uitkomst is dat de proef met de Walibi-Express deze zomer wordt verlengd, zij het dat naar een andere route wordt gekeken (niet naar Dronten) en de duur van de proef verminderd wordt naar twee maanden.