Algemene Onderwijsbond

GEZAMENLIJK PERSBERICHT AOb, CNVO, CMHF, AVS en Abvakabo FNV

Onderwijsbonden vragen duidelijkheid over CAO's

In een open brief aan de demissionaire ministers De Jager en Hirsch Ballin vragen de bonden in het onderwijs duidelijkheid over de CAO's van hun personeel. Het demissionaire kabinet dreigt de deur van haar ministeries achter zich dicht te trekken zonder het beloofde geld voor een bescheiden loonstijging in 2010 beschikbaar te stellen. Daarom ligt het overleg over de onderwijs-CAO's zo goed als stil. De bonden vragen het kabinet als laatste daad zich aan de afspraak te houden. "Werken in het onderwijs moet aantrekkelijk blijven. Geef ons duidelijkheid. Nog voor de verkiezingen!"

Het kabinet beloofde eerder dat de lonen in 2010 een beetje kunnen stijgen. De Tweede Kamer heeft twee weken geleden nog een motie aangenomen dat de lonen in het onderwijs ook mee moeten stijgen met de marktlonen, omdat het lerarentekort anders te groot wordt. De lonen in de markt stegen volgens het CBS in het eerste kwartaal van 2010 met gemiddeld 1,6%. Dat betekent dat de looneisen van de bonden -die op de verschillende CAO-tafels neerkomen op 1,25%- haalbaar moeten zijn volgens de normen van het ministerie van Sociale Zaken. In de CAO-onderhandelingen is toch nog steeds onduidelijkheid over of er wel geld komt.

De bonden en hun leden willen nu duidelijkheid over de salarissen van het personeel Donderdag 20 mei is er een verantwoordingsdebat over het afgelopen jaar. Dan willen de bonden graag duidelijkheid over de lonen in het onderwijs. "Houdt u zich aan de afspraak dat er voor 2010 geld beschikbaar is om in de pas te blijven lopen met de marktsector? Helpt u ons om mensen te behouden voor het onderwijs en nieuwe mensen binnen te halen?" vragen zij de ministers.

De open brief zit in de bijlage van dit persbericht en staat op de websites van de bonden. De brief is verstuurd naar de ministers, met een afschrift naar de Tweede Kamer.