Gemeente Nijmegen

Uitvoering Heiderijk 1e fase nagenoeg afgerond

19/05/2010

De werkzaamheden om 85 ha leefgebied (waaronder 55 ha heide) voor bedreigde diersoorten te creëeren naderen hun voltooiing. In totaal komt het heidegebied daarmee op 165 Ha. Voor deze nieuwe ontwikkeling is 17 Ha bos elders aan nieuwe aanplant gerealiseerd in het kader van de herplantplicht. Het restant van de kap was het gevolg van achterstallig onderhoud o.a. rond het trace van het oude spoor. Met het verwijderen van de bovenlaag is ook bijzonder veel oude munitie opgeruimd.

Vandaag heeft de stuurgroep bestaande uit betrokken partners en financiers vastgesteld dat zij onverminderd achter de doelen staan van de ontwikkeling van de nieuwe heide. De soorten variatie en rijkdom zal zich op korte termijn al gaan ontwikkelen, waardoor de maatschappelijke waarde voor natuur en recreatie verder zal toenemen. De stuurgroep is ervan overtuigd dat ecologische waarden en de recreatiewaarde van het afwisselende landschap prima samengaan.

De stuurgroep heeft begrip voor het feit dat sommige betrokken burgers geschrokken zijn van het eerste resultaat onmiddellijk na de kap. Het zal immers nog enige tijd duren voor de nieuwe natuur zich kan ontwikkelen. Uit de commotie heeft men de les getrokken in toekomstige gevallen nog meer aandacht te willen geven aan de communicatie. Ook het instellen van een klankbordgroep zou verder kunnen bijdragen aan begrip en draagvlak voor deze omvormingen. Lokaal zullen er overigens op korte termijn nog informatiebijeenkomsten georganiseerd worden om uitleg te geven over nut en noodzaak. De stuurgroep probeert op die manier draagvlak te krijgen voor fase 2 en 3 die pas over een paar jaar op de rol staan.

Uiteindelijke doelstelling is om 300 ha leefgebied (voornamelijk heide) te creëeren. Het huidige percentage van 3,5% heide groeit dan op termijn naar 7%, zodat natuurlijk beheer middels de inzet van rondtrekkende schaapskuddes gerealiseerd kan worden. Het gebied blijft voor het overgrote deel gewoon bos.

Het project Heiderijk Nijmegen Mook is een opdracht van de provincies Gelderland en Limburg en het Ministerie van LNV. Het project is opgezet ter ondersteuning van kwetsbare soorten door het ontwikkelen en herstellen van leefgebieden, open heideterreinen met geleidelijke overgangen naar opgaand bos. De stukken heide in een bosgebied zorgen voor verbindingszones voor planten en dieren. Heideterreinen zijn belangrijke leefgebieden voor beschermde soorten. In dit project werken Natuurmonumenten, gemeente Nijmegen, Staatsbosbeheer en prorail samen aan het herstel van de heide tussen Nijmegen en Mook. Alle gerenommeerde Natuur- en milieuorganisaties ondersteunen het project Heiderijk. Zie ook www.heiderijk.nl.