Asieldierencampagne Dierenbescherming werpt vruchten af

19/05/2010 10:20

Dierenbescherming

Cijfers van de 53 asielen van de Dierenbescherming tonen aan dat het totaal aantal opgevangen dieren vorig jaar met 5,5% gedaald is ten opzichte van 2008. In 2009 vonden 12.185 honden en 28.914 katten hun weg naar het asiel. Frank Dales, directeur Dierenbescherming: 'Ook al zitten we nog steeds met ruim 40.000 asieldieren, gelukkig is er in 2009 een einde gekomen aan de continu stijgende lijn van het aantal honden en katten in een asiel. We zijn dus op de goede weg, wat nog maar eens het belang onderstreept van onze campagne.' De Dierenbescherming maakt deze cijfers bekend als onderdeel van de 'Ik Zoek Baas'-campagne voor dieren in het asiel, die deze week van start gaat.

In 2008 belandden 43.479 honden en katten in een asiel van de Dierenbescherming; in 2009 waren dat er 41.099. Deze daling wordt onder andere veroorzaakt door een daling van het aantal opgevangen zwerfkatten met 6% (1360 minder zwerfkatten dan in 2008) en een daling van het aantal zwerfhonden met 11% (997 minder zwerfhonden dan in 2008). Ook het aantal honden waarvan de eigenaar afstand deed (afstandshonden) is in 2009 gedaald met 5% van 3447 naar 3263. 'Ik hoop dat deze daling structureel zal blijken te zijn', zegt Dales. 'De cijfers geven aan dat de prioriteit die de Dierenbescherming al jarenlang geeft aan dieren in asielen vruchten begint af te werpen.' De asielen van de Dierenbescherming slaagden er in 2009 in bijna negen op de tien honden en meer dan acht op de tien katten te herplaatsen die niet teruggeplaatst konden worden bij de oorspronkelijke eigenaar.

Konijnen

Opmerkelijk is dat in tegenstelling tot alle andere categorieën dieren het aantal afstandskatten in 2009 met 7% gestegen van 4845 naar 5192. 'Het lijkt er op dat ook mensen met katten eindelijk hun weg naar het asiel hebben gevonden', zegt Dales. 'Dat verklaart waarom het aantal zwerfkatten na jarenlange groei afgelopen jaar eindelijk een daling laat zien.' Eveneens opvallend is dat er door de asielen naast honden en katten steeds meer konijnen worden opgevangen. De Dierenbescherming breidt haar capaciteit voor deze dieren uit op aparte locaties of in combinatie met het bestaande asiel en roept mensen op ook voor een konijn eerst in het asiel te gaan kijken.

Ik Zoek Baas

Tijdens de publiekscampagne 'Ik zoek baas', die haar vierde jaar ingaat, brengt de Dierenbescherming vanaf deze week asieldieren via postergrote contactadvertenties in abri's door het hele land onder de aandacht van mensen die op zoek zijn naar een huisdier. Meer informatie over de campagne is te vinden op de speciale website www.ikzoekbaas.nl.





http://www.ikzoekbaas.nl

http://www.dierenbescherming.nl