Gemeente Valkenburg aan de Geul

Uitslag enquête Grendelplein

Eind 2009 werd zoals gebruikelijk de gezellige Valkenburgse kerstmarkt gehouden. Op verzoek van de ondernemers, college en raadsleden van de gemeente werd verzocht om een tijdelijke snelheidsbeperking op te leggen. In plaats van 50 km/uur werd de snelheid in het gebied, tussen de Plenkertstraat tot achter de Gemeente- en de Fluweelgrot, beperkt tot 30 km/uur. Dit met de opzet om het gebied veiliger te maken voor voetgangers, bezoekers van de kerstmarkt, en automobilisten.

Omdat we toch nieuwsgierig waren naar het effect van de maatregel is eind februari 2010 een enquêteformulier opgesteld en bij direct omwonenden bezorgd. Eind maart/begin april waren er ongeveer 40% van de uitgedeelde formulieren terug ontvangen.

Uitslag van de enquête:
Heeft de maatregel, volgens u, geleid tot aanpassing van de verkeersnelheid van de automobilist?
Ja 50%; Nee 39%; Geen mening 11%.

Was de maatregel veiliger voor de voetgangers?
Ja 67%; Nee 24%; Geen mening 9%.

Was de maatregel veiliger voor de fietsers?
Ja 52%; Nee 23%; Geen mening 25%.

Was er meer tolerantie tussen de verkeersdeelnemers merkbaar? Ja 27%; Nee 25%; Geen mening 48%.

Heeft de maatregel nut gehad?
Ja 55%; Nee 20%; Geen mening 25%.

Zou de maatregel permanent ingesteld moeten worden? Ja 84%; Nee11 %; Geen mening 5%.

Is bebording voldoende of zouden er meer maatregelen getroffen moeten worden?
Ja 70%; Nee 20%; Geen mening 10%.

Al met al een duidelijk pleidooi voor het permanent instellen van de 30 km/uur maatregel waarbij het gebied dan ook als zodanig ingericht zou moeten worden. De gemeente zal zich nu, in eerste instantie met de zelfsturinggroep voor het centrum, het Veiligheidsoverleg Valkenburg Centrum (saskiaderijke@online.nl), beraden over deze uitslag en verdere aanpak. Er zijn uiteraard nog vele vragen die onbeantwoord zijn, zoals: Kan dit wel binnen het huidige mobiliteitsplan? Past dit wel in de geldende wegencategorisering? Wanneer zou zoiets mogelijk worden? Zijn er voldoende gelden?

Voorlopig is de uitslag in ieder geval bekend. Daarnaast zijn er ook nog een flink aantal opmerkingen ingediend over de hoge snelheden in dit gebied door bv. automobilisten, tractoren, wielrenners (in het bijzonder bergaf), de onopvallende zebrapaden, lawaai in de smalle straten, te veel obstakels op de trottoirs, enzovoort.

Â

Â