Nederland handhaaft de 10e positie op Ranking van WEF Global Enabling Trade Report 19/05/2010 11:18

PR Newswire

ROTTERDAM, May 19, 2010 /PRNewswire/ -- Het World Economic Forum (WEF) publiceert jaarlijks het 'Global Enabling Trade Report'. Het Erasmus Strategic Renewal Center, onderdeel van Rotterdam School of Management, Erasmus University, is Partnerinstituut van het WEF en verzamelde de gegevens voor Nederland. Op de WEF 'Enabling Trade Index' behoudt Nederland dit jaar de 10e positie. De landen die hierin in 2009 een Top 5 positie innamen, bezetten ook dit jaar weer de Top 5. Singapore en Hong Kong blijven 's werelds meest open economieën voor internationale handel. Nieuwe binnenkomers in de Top 10 zijn Nieuw-Zeeland en Luxemburg; beide landen passeerden Nederland op de ranglijst.

'Enabling Trade' staat voor de algehele openheid van de
economie voor internationale handel. WEF's Enabling Trade Index (ETI) meet instituties, beleid en services die een vrije goederenstroom over grenzen en naar de beoogde bestemming faciliteren. De Index is gebaseerd op vier pijlers, de zogenaamde 'issue areas': markttoegang, grensadministratie, transport and communicatie-infrastructuur en bedrijfsomgeving. De Index gebruikt een combinatie van data van publiekelijk beschikbare bronnen alsmede de resultaten van de jaarlijkse Executive Opinion Survey, welke in Nederland namens het WEF wordt gecoördineerd door het Erasmus Strategic Renewal Center. Het WEF Global Enabling Trade Report brengt de openheid van 125 economieën wereldwijd in kaart en biedt hiermee de mogelijkheid tot een dialoog over de mate waarin landen de juiste attributen in huis hebben om handel mogelijk te maken en welke verbeteringen hierin het meest nodig zijn. Het Report komt op een moment dat handelsvolumes herstellende zijn van de diepste naoorlogse economische malaise. Door obstakels en katalysators van handel tussen landen te identificeren, tracht het WEF met dit rapport bij te dragen aan een versteviging van het wereldwijde economische herstel. Landen die handel beter mogelijk maken profiteren hier niet alleen zelf van, maar verschaffen daarmee ook voordelen aan hun handelspartners. Hierdoor wordt economische groei bevorderd.

Een gecontinueerde focus op beleidsontwikkeling welke
buitenlandse goederen in Nederland meer verwelkomt en toegang tot buitenlandse markten voor Nederlandse exporteurs nog beter mogelijk maakt, evenals de ondersteunende omgevingsfactoren (zoals gunstige regelgeving omtrent import- en exportactiviteiten), moet een plek binnen de Top 5 in de toekomst mogelijk maken voor Nederland, of ten minste een plek binnen de Top 10 veiligstellen.

Voor het volledige bericht, zie:
http://www.rsm.nl/portal/page/portal/home/content_pages/news/RSM%20News/News% 20Current/WEF%20Global%20Enabling%20Trade%20Report%20FINAL.pdf

(Vanwege de lengte van deze URL kan het nodig zijn om deze hyperlink te knippen en plakken in het adresveld van uw internetbrowser. Verwijder zonodig de spatie.)

Over Rotterdam School of Management, Erasmus University: Rotterdam School of Management, Erasmus University is een internationaal hoog aangeschreven business school, waarbij de nadruk ligt op grenzeloos zaken doen. Met betrekking tot het aantal studenten en het aantal onderzoekers is het een van de grootste bedrijfskundige opleidingen ter wereld, waar een brede waaier aan BaMa programma's (Bachelor-Master) en 'executive education' (MBA) programma's wordt gegeven. Zie: http://www.rsm.nl

Voor nadere informatie over Rotterdam School of Management, Erasmus University of over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marianne Schouten, Media & Public Relations Manager voor RSM, op +31-10-408-2877 of per email op mschouten@rsm.nl.






-