Wageningen Universiteit en Researchcentrum

19 mei 2010
Nummer: P024

Trage, verlegen brandganzen laten zich bij het voedsel zoeken leiden door informatie van soortgenoten. Vlotte, dappere ganzen negeren daarentegen zulke informatie en gaan zelfstandig op verkenning om voedselbronnen op te sporen. Het gebruik van sociale informatie - van soortgenoten - is bij brandganzen afhankelijk van hun persoonlijkheid, concluderen Wageningse ecologen met collega's van het NIOO in het tijdschrift Ecology Letters.

De onderzoekers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bepaalden de persoonlijkheid van de brandganzen door te kijken hoe ze reageren op een voor hen onbekend voorwerp, zoals een stuk tapijt. Sommige ganzen blijken direct en zonder angst ('dapper') toe te stappen op het voorwerp, terwijl andere ganzen juist langzaam en omzichtig ('verlegen') het onbekende voorwerp bejegenen.

Experiment
Om te achterhalen of en hoe brandganzen sociale informatie gebruiken zette het onderzoeksteam een experiment op. Zowel 'dappere' als 'verlegen' ganzen kregen ieder afzonderlijk de gelegenheid om gedurende anderhalve minuut te kijken naar twee groepjes brandganzen. De ene groep ganzen kreeg geen voedsel aangeboden, de andere groep wel. Door het verschil in voedselaanbod was het gedrag van deze groepjes ganzen verschillend.

Dit gedragsverschil, zichtbaar voor de toekijkende gans, is een bron van sociale informatie over het voedselaanbod. De gans mocht na een periode van toekijken beslissen naar welke groep het dier toe ging. Daarbij kon de gans alleen voedsel vinden aan die zijde waar de geobserveerde ganzen voedsel hadden gekregen.

Persoonlijkheid
Het blijkt dat alleen de verlegen dieren zich voegen bij de groep die aan het eten is, terwijl de dappere dieren de sociale informatie negeren en zelf op onderzoek uitgaan. De persoonlijkheid van de ganzen is doorslaggevend of ganzen wel of niet gebruikmaken van sociale informatie.

Maar hoe consistent benutten de ganzen de sociale informatie? In een vervolgexperiment testten de onderzoekers of de verlegen ganzen gebruik blijven maken van de informatie als die niet meer klopt. Wederom waren er twee groepjes, met en zonder voedsel. Deze keer echter was het voedsel voor de toekijkende gans te vinden aan de kant waar de ganzen geen eten hadden gekregen.

De onderzoekers zagen hoe de ganzen zich de eerste paar keren bij de groep voegden die ze zagen eten. Na een aantal keren besloten de ganzen om dit niet meer te doen omdat de sociale informatie die de geobserveerde ganzen leverden niet meer klopte met de locatie van het voedsel. De verlegen ganzen leerden dus dat de sociale informatie niet meer klopte en besloten om deze informatie niet meer te volgen bij het kiezen van een groep. De dappere ganzen gebruikten de informatie sowieso niet en lieten zich dan ook niet foppen door verkeerde informatie.

Deze gedragsstudie toont aan dat persoonlijkheid een belangrijke rol speelt in het gebruik van sociale informatie. Dit heeft gevolgen voor de ruimtelijke verspreiding van populaties in soorten waarbij het gebruik van sociale informatie een rol speelt, zoals bij het kiezen van een landingsplek. Tot nu toe wordt er namelijk van uit gegaan dat elk individu een gelijke kans heeft om gebruik te maken van informatie van soortgenoten. Deze studie toont aan dat persoonlijkheid een rol speelt bij het gebruik van deze informatie en dus voor de ruimtelijke verspreiding van verschillende persoonlijkheden in een populatie.

Artikel
Ralf H.J.M. Kurvers, Kees van Oers, Bart A. Nolet, Rudy M. Jonker, Sipke E. van Wieren, Herbert H.T. Prins and Ron C. Ydenberg. Personality predicts the use of social information, Ecology Letters .doi: 10.1111/j.1461-0248.2010.01473.x

Figuur Experiment sociale informatie
Experimentele opstelling om gebruik van sociale informatie bij ganzen te onderzoeken. De toekijkende gans (rechts) ziet etende soortgenoten (boven) en niet-etende ganzen (onder). Verlegen ganzen zoeken vervolgens de etende ganzen op (grijze vakken zijn fysiek gescheiden maar zichtbare voertroggen). Is er enkele malen geen voer te vinden, dan kiezen zij voor de andere ganzengroep. Dappere ganzen negeren het gedrag van de twee ganzengroepjes.