MKB-Nederland

Nieuwe subsidie voor invoering arbocatalogi

19 mei 2010
Nieuwe subsidie voor invoering arbocatalogi

Sectoren of branches die een arbocatalogus willen ontwikkelen kunnen hiervoor binnenkort weer een subsidieaanvraag indienen. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs bekendgemaakt in de Staatscourant. De `Subsidieregeling implementatie getoetste arbocatalogi' is alleen bedoeld voor het implementeren van activiteiten rond arbocatalogi.

Branches die in de vorige subsidieregeling al subsidie ontvingen, kunnen nu een bijdrage van 10.000 euro ontvangen. Zij moeten dan zelf ook (minimaal) 10.000 euro investeren voor de invoering van de arbocatologus. Branches die nog niet eerder subsidie hebben ontvangen, kunnen volgens de nieuwe regeling een bijdrage krijgen van 20.000 euro. Zij moeten aantonen dat zowel het opstellen als het implementeren van de arbocatalogus ten minste 30.000 euro heeft gekost. Hierbij geldt dat voor het opstellen van de arbocatalogus maximaal 10.000 euro kan worden opgevoerd.

Om aanspraak te maken op de subsidieregeling, moet de arbocatalogus minimaal twee arbeidsrisico's omvatten en zijn goedgekeurd door de Arbeidsinspectie. Ook moet de sector of branche een `implementatieplan' opstellen. In dat plan worden alle activiteiten die gericht zijn op implementatie beschreven en begroot. Sociale partners moeten overeenstemming bereiken over het plan. Andere voorwaarden zijn onder andere een looptijd tot ten minste 31 december 2010 en het uivoeren van de activiteiten voor 2012.

Branches kunnen de subsidie bij het Agentschap SZW aanvragen van 1 juni tot en met 15 september 2010. De regeling eindigt per 1 januari 2011.