Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Jaarverslag 2009: gericht op toekomst en samenwerking

Persbericht | 19-05-2010

19 mei 2009 - Vandaag, 19 mei, is het Verantwoordingsdag. Op deze derde woensdag in mei legt het kabinet verantwoording af over beleid en financiën in het voorbije jaar. Naast het officiële beleidsverslag voor de Tweede Kamer heeft LNV een publieksversie over de activiteiten en bestedingen gemaakt. Het jaarverslag verschijnt dit jaar voor het eerst uitsluitend online. De versie is te vinden op www.jaarverslaglnv.nl.

Beleid: 'groen'

Het jaarverslag heeft drie onderdelen: beleid, bedrijfsvoering en cijfers. Deze worden zowel door middel van tekst als met een filmpje gepresenteerd.

Bij beleid wordt ingezoomd op het uitgangspunt dat 'groen ondernemen' de toekomst heeft. Verduurzaming binnen de agrarische sectoren en de visserij is op veel manieren gestimuleerd. Hierbij komen ook de investeringen in kennis en innovatie aan bod. LNV investeert in de kwaliteit en toegankelijkheid van een aantrekkelijke omgeving - 'groen beleven'. En LNV onderneemt actie om de productie en consumptie van voedsel duurzamer te maken - 'groen consumeren'. Dit gebeurt onder meer door bewustwordingscampagnes over herkomst en productiewijzen.

Groene voorbeelden

In het kader van 'groen ondernemen' hebben in 2009 veertig innovatieprojecten in totaal 7,8 miljoen euro subsidie gekregen. Het geld ging onder meer naar projecten voor nieuwe bedrijfssystemen of nieuwe oogst- en verwerkingssystemen. De zeevisserij heeft als gevolg van de introductie van nieuwe technieken milieuwinst geboekt en energiebesparing gerealiseerd.

'Groen beleven' heeft een stimulans gekregen door onder meer een groot aantal activiteiten en acties in het kader van biodiversiteit, bescherming van mariene gebieden en de definitieve aanwijzing van 33 Natura 2000-gebieden. Er gingen vijf groene pilotprojecten van start, waarbij geld wordt gestoken in de uitwerking van ideeën van burgers om het landschap en de omgeving te verfraaien. En: in 2009 kregen dertien steden bijna 8 miljoen euro voor meer groen in 'krachtwijken'.

'Groen consumeren' kreeg impulsen door onder meer 20 miljoen euro voor informatie over de achtergronden van voedsel. Zo zijn op scholen smaaklessen gegeven. Daarnaast heeft LNV met vijf partijen afspraken gemaakt over een duurzamer voedselaanbod voor consumenten.

Niet alleen LNV

Dat LNV dat niet alleen doet wordt duidelijk uit de manieren waarop het beleid tot stand komt: door in te zetten op samenwerking met en stimulansen voor de burger, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en bestuurders.

Bedrijfsvoering

De bevordering van duurzaamheid bij LNV zelf stond evenmin stil. Ook in 2009 is geïnvesteerd in duurzame catering - LNV heeft het bedrijfsrestaurant uitgeroepen tot duurzame proeftuin. Ook bij inkoop en huisvesting bleef duurzaamheid de leidraad.

Verwante informatie


* jaarverslag LNV 2009