Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Ontdiepen voor een schone Kralingse Plas

Nu de bodem van de Kralingse Plas schoon is, worden er in de komende maanden meer verbeteringsmaatregelen getroffen. Op het moment zijn vooral werkzaamheden langs de noordelijke en oostelijke oevers (voor de Boulevard) te zien. Hier wordt de plas ondieper gemaakt, zodat water- en oeverplanten zich kunnen gaan ontwikkelen.

Deze water en- en oeverplanten hebben een gunstig effect op de waterkwaliteit en ze bieden gelijk een schuilplaats voor vissen en een plek voor vissen om kuit af te zetten. Het ontdiepen van de plas gebeurt met bagger met eenzelfde samenstelling als de rest van de bodem. Net als de rest van de plas, worden ook deze locaties afgedekt met zand, zodat de bodemgesteldheid overeenkomt met de rest van de plas.

Het ontdiepen gebeurt in twee zones. Tot 25 meter uit de kant komt de plas op een diepte van 1 meter. Tussen 25 meter en 50 meter uit de kant wordt ontdiept tot 1,50 meter. In de plas zijn op de grenzen van de ondiepere locaties borden geplaatst om de pleziervaart te informeren.

Baggeraars zijn op dit moment bezig om langs de noordelijke en oostelijke de Kralingse Plas te ontdiepen (Foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard)