Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Doetinchem - rijden onder invloed                         |

De politie heeft dinsdagavond 18 mei een 30-jarige automobilist uit Doetinchem aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol.


De politie hield de automobilist omstreeks 21:00 uur staande op de Verdilaan in Doetinchem voor een controle. Een blaastest wees uit dat de bestuurder onder invloed was van alcohol. Hierop is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de man ruim 0,7 promille. De Doetinchemmer kreeg een rijverbod en de politie maakt proces-verbaal op.

|     |Neede - aantreffen hennepkwekerij                         |

De politie heeft dinsdag 18 mei bij een onderzoek in een pand aan de Wheemergaarden in Neede een professionele hennepplantage aangetroffen en ontmanteld.


De politie kwam de hennepplantage op het spoor toen men hennep rook bij het dichtgetimmerde pand. In vier ruimtes bleek een hennepkwekerij te zitten. Er werden geen hennepplanten meer aangetroffen. De aangetroffen apparatuur is in beslag genomen en zal worden vernietigd. De 48-jarige eigenaar van het pand is op het politiebureau verhoord. De politie stelt een nader onderzoek in.

|     |Winterswijk - inbraak stal en een dode kip                |

De politie is op zoek naar getuigen van een inbraak bij een stal aan de Achterweg in Winterswijk. Eén kip bleek opzettelijk te zijn gedood.


De politie kreeg zondagochtend 16 mei de melding van het incident. De eigenaren van het weiland zagen bij aankomst bij de stal dat de paarden, pony's en kippen los rond liepen in het weiland, terwijl zij hen hadden achtergelaten in de afgesloten stal. Eén kip werd dood aangetroffen in de stal. In eerste instantie was het vermoeden dat dit het werk was van een vos, maar stille getuigen doen vermoeden, dat een mens verantwoordelijk is voor de dood van de kip. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen die iets gehoord en/of gezien hebben dat met de zaak in verband kan worden gebracht, te bellen met 0900-8844.

|     |Terborg - negeren van gesloten verklaring op Silvoldseweg|

De politie heeft dinsdagmiddag 18 mei een verkeerscontrole gehouden op de Silvoldseweg in Terborg. In verband met wegwerkzaamheden is deze gesloten. Veel weggebruikers negeren echter de verkeersborden.


De weg is afgezet met dranghekken en met een verkeersbord dat weggebruikers verbiedt om deze weg in te rijden. Ondanks dit verbod, blijken weinig weggebruikers zich hieraan te houden. In één uur tijd werden zes automobilisten bekeurd voor het negeren van dit verbod en één bestuurder kreeg een boete voor het rijden over het fietspad.

|     |Doetinchem - overlastveroorzakers bij NS station bekeurd  |

De politie heeft dinsdagmiddag 18 mei een viertal personen bij het NS station van Doetinchem bekeurd voor onder meer wildplassen en het drinken op straat.


De politie voert regelmatig controles uit in de omgeving van het NS station vanwege klachten over overlast. Het gaat daarbij om wildplassers en personen die er alcohol drinken en daarbij soms lastig zijn naar treinpassagiers. Een 29-jarige man werd deze keer bekeurd voor het drinken in het openbaar en een drietal mannen in de leeftijdscategorie 20 tot 35 jaar kreeg een boete voor wildplassen.


EINDE BERICHTEN

-----------------------

(





(



---- --
|     |Oost Gelre - terugdringen van aantal fietsdiefstallen     |

De zomermaanden met haar diverse evenementen staan weer voor de deur. Vaak worden er tijdens evenementen fietsen gestolen. Het politieteam Oost Gelre is in samenwerking met de gemeente Oost Gelre een fietsenproject gestart. Het doel hierbij is om de fietsdiefstallen terug te dringen. Naast extra controles door de politie is de burger zelf ook een belangrijke partner om de fietsendiefstal tegen te gaan.


Aantallen gestolen fietsen

De cijfers van de diefstallen liegen er niet om. Zo werd er in 2007 door 169 gedupeerden aangifte van diefstal van hun tweewieler gedaan. Het jaar daarop was dit 186 keer en in 2009 deden 189 mensen aangifte van diefstal van hun fiets. De grootste stijging laat Lievelde zien (2008 = 5 maal en 2009 = 16 maal) en de grootste daling betreft Zieuwent (2008 = 6 en 2009 = 1). In 2009 werden in Groenlo aan de Parallelweg (9), de Dijkstraat (8) en de Deken Hooijmansingel (8) de meeste fietsen gestolen. In Lichtenvoorde was dit aan de Richterslaan (18).


Doe altijd aangifte!

Om de fietsendiefstal aan te pakken, kan ook de burger een steentje bijdragen. Dit door onder andere altijd aangifte te doen. Er wordt vaak geroepen dat 'aangifte doen geen zin heeft, omdat de politie toch niks doet'. Maar meer aangiftes en meldingen geven de politie een beter beeld, waardoor ze doelgerichter en efficiënter te werk kan gaan. Naast het doen van aangifte, kunnen burgers zelf al een aantal maatregelen treffen om de kans van diefstal van zijn/haar fiets te verkleinen, door de volgende maatregelen te treffen:


- wanneer men op loopafstand van evenement woont, de fiets thuis te laten. Dan weet men zeker dat de fiets niet weg wordt genomen.
- fiets afsluiten.

- fiets dusdanig stallen dat deze in het zicht staat, bij nacht bijvoorbeeld onder een lantaarn.
- bevestig de fiets met een extra slot of speciale kabel aan een andere fiets of aan een (lantaarn)paal of hek.


Betere afhandeling

De politie werkt continue aan de professionalisering en standaardisering van het aangifteproces. Een voorbeeld daarvan zijn de gratis registratiekaarten, die bij de politie af te halen zijn. Op deze kaarten kan men specifieke kenmerken van zijn/haar fiets vermelden. Mocht de fiets toch weggenomen zijn, dan kan men aan de hand van de gegevens op de registratiekaart aangifte doen. De unieke gegevens van de fiets, zoals bijv. het framenummer, de ingegraveerde postcode, het slotnummer en het sleutelnummer, vergroten de opsporingsbevoegdheid van de politie.


Surveillance

Wanneer de burger aangifte doet, weet de politie waar fietsen gestolen worden en kan zij haar surveillance daarop richten. Gedurende de zomermaanden gaat de politie extra op de hotspots controleren.


Taak gemeente

De gemeente haalt alle gevonden fietsen op. Meestal treffen medewerkers van de gemeente of politiemensen deze langs de kant van de weg aan. Vaak krijgt men tips van buurtbewoners over een aangetroffen fiets. Eens per kwartaal wordt er een fietskijkdag georganiseerd en dit wordt in de media, ook op de gemeentepagina, aangekondigd. Gedupeerden kunnen dan kijken of hun fiets erbij staat. Met een bewijs van aangifte krijgen ze hun fiets direct terug. De volgende fietskijkdag is op zaterdag 5 juni a.s. tussen 09.00 en 12.00 uur en vindt plaats bij de gemeentewerf in Lichtenvoorde aan de Koningslinde 28.


Verder bekijkt de politie samen met de gemeente of er mogelijkheden zijn om diefstal-gevoelige locaties anders in te richten.


Einde bericht


-----------------------

(





(



---- --