Gemeente Borsele

Borsels college wil starten met reconstructie Havenweg in Nieuwdorp

Het college wil beginnen met de riolerings- en
herinrichtingwerkzaamheden van de Havenweg in Nieuwdorp. Het doel van de reconstructie is om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren en de verblijfsfunctie te versterken. Als de gemeenteraad op 3 juni met dit voorstel instemt, start de gemeente na de zomervakantie met de werkzaamheden.

Het bestaande gemengde rioolstelsel is versleten. Daarom wil de gemeente een nieuw rioolstelsel aanleggen, waarbij het vuile afvalwater wordt gescheiden van het regenwater. Een regenwaterriool zorgt voor een directe afvoer naar het oppervlaktewater. Dit is efficiënter en beter voor de kwaliteit van het oppervlaktewater.

De trottoirs tussen de Hertenweg en de Lewedijk blijven gehandhaafd. Hoewel de wegbreedte gelijk blijft, versmalt de gemeente de straat optisch door onder andere de aanleg van een parkeerstrook met bomen. De oude bomen zijn verwijderd. Er worden nieuwe bomen geplant in de parkeerstrook aan de noordzijde van de straat. De gemeente vervangt de verlichting door energiezuinige armaturen.

Een gedeelte van het trottoir tussen de Hertenweg en de Quarlespolderweg wordt minder breed. De straat wordt optisch versmald door de aanleg van een parkeerstrook. De gemeente heeft de oude bomen verwijderd. De bomen in de grasstrook krijgen een snoeibeurt en worden aangevuld met nieuwe bomen. De openbare verlichting blijft gehandhaafd. De gemeente vervangt de heesterbeplanting aan de ingang van het dorpsbos door gras, zodat een meer uitnodigend beeld ontstaat.

De kosten van het reconstructieplan voor de Havenweg worden geraamd op EUR 1.175.000, welke deels worden gedekt door een subsidie van Waterschap Zeeuwse Eilanden.