Stichting Aids Fonds

Rapport Secretaris-generaal VN toont vooruitgang aan in aidsbestrijding

18-05-2010
Uit het onlangs verschenen rapport van de Verenigde Naties wordt duidelijk dat de wereldwijde aidsbestrijding successen laat zien. Vooral de toegang tot hiv-remmers is drastisch toegenomen: aan het eind van 2008 hadden vier miljoen mensen toegang tot behandeling - een tienvoud vergeleken met vijf jaar geleden.
Maar er is nog meer goed nieuws. Het aantal nieuwe infecties nam ook af met 17% tussen 2001 en 2008 en het aantal vrouwen dat medicijnen kreeg om moeder-op-kind overdracht van hiv te voorkomen nam toe van 10% in 2004 tot 45% 2008. Dat betekent dat er alleen al in 2008 meer dan 60.000 babys van hiv-positieve moeders zonder hiv geboren zijn.

De aidsepidemie is echter nog niet voorbij en vraagt om een innovatieve aanpak. Bovendien heeft hiv een impact op andere ziekten en is het een obstakel in armoedebestrijding. Zo is hiv nog steeds doodsoorzaak nummer een onder vrouwen en kinderen in landen met een relatief hoog aantal mensen met hiv (prevalentie).

Aanbevelingen
Het rapport pleit onder andere voor meer investeringen in preventie. Bovendien moet er meer gedaan worden aan mensenrechten en het tegengaan van stigma en discriminatie; en is er meer geld nodig voor onderzoek en voor een lange-termijn planning om mensen met hiv hun behandeling en de nodige gezondheidszorg te kunnen bieden. Verder moet er beter gekeken worden naar hoe investeringen in hiv kunnen bijdragen aan andere ziekten en vice versa.

Klik hier voor het rapport (Engels)
Zie het origineel