Politie IJsselland

Schuurinbraken in buitengebied Hardenberg

Vechtdal , 19-05-2010

In de afgelopen periode zijn er met name in het buitengebied van het Vechtdal en dan in het bijzonder in Sibculo, Bruchterveld, Radewijk, Loozen, Anerveen en Lutten series van schuurinbraken geweest. In totaal gaat het tot op heden om 50 inbraken. Niet alleen het Vechtdal wordt bezocht maar in het hele Noorden en Oosten van het land komen er in het buitengebied geregeld diefstallen van tuingereedschap en zitgrasmaaiers uit schuren voor.

De politie doet haar uiterste best om deze zaken op te lossen. Toch is dat niet altijd gemakkelijk. Vaak is er namelijk geen sprake van braakschade of sporen en als er in de omgeving dan weinig gezien is, dan loopt het onderzoek al snel dood. Dat is natuurlijk jammer, want daarmee krijg je als burger je spullen niet terug en lost de politie de inbraak niet op en worden de daders niet gepakt.

De inbraken vinden bijna altijd s nachts plaats. Hierbij worden schuren open gebroken van woningen en boerderijen op het platteland. In een aantal gevallen is dat echter niet eens nodig omdat de deuren van de schuur niet afgesloten zijn. Dan wordt het de dieven natuurlijk wel erg gemakkelijk gemaakt. Zeker als de sleutel nog in het contact zit, het gereedschap zo voor het grijpen ligt, niet vast is gemaakt of achter slot en grendel is opgeborgen. De buit bestaat voornamelijk uit zitgrasmaaiers, aanhangers, fietsen, elektrisch tuingereedschap (bosmaaiers, heggenscharen, kettingzagen et cetera).

Zorg dat uw eigendommen achter slot en grendel staan

Het dievengilde is van nature lui en gaat het liefst op zoek naar plekken waar men gemakkelijk dingen kan scoren. De dieven maken vaak handig gebruik van het feit dat op het platteland lang niet altijd schuren en ook woningen worden afgesloten. In sommige gevallen werden de zaken dan ook zonder braakschade meegenomen zodat er voor de politie weinig sporenonderzoek te verrichten viel en de diefstal ook niet op de verzekering te verhalen viel.

Voorkomen beter dan genezen

Wat kunt u doen om inbraak te voorkomen? Sluit schuren deugdelijk af en leg bijvoorbeeld bij een zitmaaier een extra ketting aan met een slot of een wielklem en merk de spullen. Houd uw ogen en oren open. Als bijvoorbeeld s nachts de hond aanslaat, ga dan uit bed en neem een kijkje. Ziet u gerommel op uw erf, bel dan direct de politie. In een aantal gevallen is achteraf gebleken dat mensen de bewuste nacht van een inbraak wel een auto of ander voertuig hebben zien rijden maar pas de volgende dag de politie belden of dit aangeven als de politie een buurtonderzoek doet. Dat is natuurlijk jammer want de kans om de dieven op heterdaad te betrappen is dan natuurlijk gevlogen. U kunt altijd elke verdachte situatie melden op 0900-8844. Als er haast bij is, belt u dan met 112.