Ministerie van Economische Zaken

Evaluatie Kamers van Koophandel naar de Tweede Kamer

Nieuwsbericht | 19-05-2010

De samenwerking tussen de Kamers van Koophandel en ook met organisaties op het gebied van ondernemerschap, zoals werkgeversorganisaties, AgentschapNL en Syntens, is in de afgelopen jaren verbeterd.

Daarnaast is de uitvoering van de registratietaak en de landelijke voorlichtingstaak uniformer geworden. Bij de stimulering van de regio zijn de Kamers van Koophandel meer vraag gestuurd gaan opereren.

Evaluatie

Dat concludeert onderzoeksbureau Berenschot in de evaluatie van de Wet op de Kamers van Koophandel. De evaluatie is uitgevoerd naar aanleiding van wijzigingen in de wet die twee jaar geleden zijn doorgevoerd en tot doel hadden de werking van de Kamers te verbeteren. Volgens het onderzoeksbureau is de vraag of de wetswijziging heeft geleid tot verhoging van de efficiëntie door de korte evaluatieperiode lastig te beantwoorden, maar lijkt deze toe te nemen. Wel stelt het rapport dat in de toekomst maatregelen om de kosten te verminderen onontkoombaar zijn.

Financieringssystematiek

De twee meest in het oog springende knelpunten zijn de door Berenschot als `onhoudbaar' gekwalificeerde financieringssystematiek en de `onnodig complex ingerichte' governance binnen het samenwerkingsverband Kamer van Koophandel Nederland. Het volgende kabinet zal inhoudelijk reageren op het rapport.

Documenten en publicaties

Toezending aan de Tweede Kamer van de eindrapportage van de Wetsevaluatie Kamer van Koophandel

Kamerstuk | 19-05-2010 | EZ