Provincie Noord-Brabant

Besluiten Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 18 mei 2010 (Brabant)

1. Zuidelijke Rekenkamer De Zuidelijke Rekenkamer heeft een verslag van haar werkzaamheden in 2009 aan Provinciale Staten gezonden. GS ontvingen het verslag in afschrift en zij hebben er kennis van genomen.

2. Beter organiseren van subsidies De provincie zal, in lijn met de kerntakendiscussie naar aanleiding van de aanbevelingen van de commissie voor beleidsevaluatie uit Provinciale Staten, het subsidiestelsel doorlichten en opnieuw inrichten. Subsidies moeten bijdragen aan het realiseren van maatschappelijke resultaten. Toegevoegde waarde, een heldere provinciale rol en het voorkomen van versnippering zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden. Dat blijkt uit een notitie die GS zenden aan de Statencommissie voor Bestuur en Middelen, de Commissie voor Beleidsevaluatie en de Rekeningcommissie uit Provinciale Staten.

3. Gebiedsconvenant De Pielis Langs de Goorloop in de Pielis is 50 ha agrarisch natuurbeheer gepland, als onderdeel van de robuuste natuurverbinding De Beerze. Over de realisering van die 50 ha agrarisch natuurbeheer is een gebiedsconvenant opgesteld. De provincie en het waterschap De Dommel kopen de gronden en geven die in erfpacht onder voorwaarden uit aan de Agrarische Natuurvereniging. GS stemmen in met de gebiedsconvenant.

4. Smaak van de Baronie "Smaak van de Baronie" is een initiatief van Rabobank de Zuidelijke Baronie, waarbij tal van partijen samenwerken om het culinaire aanbod van de regio, van restaurants tot streekproducten, op de kaart te zetten. GS hebben besloten om een eenmalige sponsorbijdrage van E30.000 te verlenen omdat het initiatief nauw aansluit bij het provinciale beleid.

5. Bestrijdingsmiddelen op sportvelden Het onderzoek van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek naar de effecten op het milieu van het gebruik van bestrijdingsmiddelen op sportterreinen, is vertraagd. GS hebben een subsidie verleend. Het college stemt er mee in dat de resultaten van het onderzoek op 31 maart 2011 gepresenteerd worden.

6. Extra inspanning tegen verzuring en vermesting Er komt E3,2 miljoen beschikbaar voor maatregelen tegen verzuring en vermesting in Brabant. GS vragen het ministerie van LNV dit bedrag op te nemen voor Noord-Brabant als regionale opslag in het openstellingbesluit Regeling Landbouwsubsidies.

7. Drinkwaterwinning in Zuidoost Brabant De wateroverlast in Eindhoven wordt teruggedrongen. Ook kan het natte natuurgebied Buulderbroek hersteld worden. Brabant Water krijgt toestemming van GS voor een nieuwe diepe grondwaterwinning in Budel en een nieuwe ondiepe grondwaterwinning in Eindhoven in de Genneper Parken. De ondiepe winning van grondwater in Budel wordt beeindigd en de ondiepe winning van grondwater aan de Aalsterweg in Eindhoven wordt verminderd.

8. Uitvoering Wabo Er komt één loket waar burgers vergunningen kunnen krijgen op het gebied van ruimte en milieu. Daarvoor wordt de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ingevoerd. Om de wet te kunnen uitvoeren zal de provincie dienstverleningsovereenkomsten aangaan met zowel de Brabantse gemeenten als de Brabantse milieudiensten in het kader van de Wabo. Het doel van de Wabo is het verminderen van de administratieve lasten voor burgers en het bedrijfsleven. Met deze overeenkomsten wordt invulling gegeven aan de intentieverklaring 'Samenwerking Wabo Noord-Brabant'.

9. Ontwerp natuurbeheersplan 2010 Het ontwerp-natuurbeheersplan van Noord-Brabant beschrijft de actuele waarde en het streefbeeld voor de natuurkwaliteit voor bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden in de provincie. Op grond van het natuurbeheersplan worden gronden in de EHS aangekocht en subsidies verleend. Het plan wordt jaarlijks bijgesteld op verzoek van particulieren, terreinbeheerders of landinrichtingscommissies. De wijzigingen ten opzichte van het plan uit 2009 betreffen het toevoegen van akkervogelbeleid, een toeslag voor het beheer door schaapskuddes en de afstemming met de verordening Ruimte van de provincie. Op grond van wijzigingsverzoeken groeit de EHS in Brabant met 55 ha. De inspraakperiode loopt van 1 juni tot en met 12 juli 2010.

10. Groen Blauwe Diensten Brabantse Wal Voor taken op het gebied van natuur, landschapsbeheer en waterhuishouding op de Brabantse Wal stellen GS tot december 2012 E219.500 beschikbaar. Dit omdat met name de belangstelling voor agrarisch landschapsbeheer groot is in de regio.

11. Luchtkwaliteit LOG de Rips De concentraties fijnstof in de lucht bij het landbouwontwikkelingsgebied De Rips overschrijden de luchtkwaliteitseisen uit de Wet milieubeheer niet. Wel behoren de concentraties ammoniak tot de hoogste in Nederland. Dit heeft geen gevolgen voor de gezondheid, wel voor de natuur. Dat blijkt uit de metingen over 2008 van twee nieuwe meetstations van het landelijk meetnet luchtkwaliteit die in opdracht van de provincie in 2007 bij het LOG geplaatst zijn. Tijdens het debat over de megastallen hebben PS gevraagd naar informatie over de luchtkwaliteit in het LOG De Rips. De metingen over het eerste jaar van plaatsing dienen als nulmeting. GS informeren de Statencommissie voor ruimte en milieu.

12. Luchtkwaliteit Moerdijk De jaargemiddelden fijnstof, stikstofdioxide en benzeen liggen rond Moerdijk lager dan de kwaliteitseisen uit de Wet milieubeheer. In Klundert en Zevenbergen is de invloed van het bedrijventerrein op de luchtkwaliteit verwaarloosbaar. De concentraties van vluchtige organische stoffen liggen in Moerdijk en Strijensas hoger dan in Klundert en Zevenbergen het geval is, maar blijven onder de grenswaarden uit de Wet milieubeheer. Dat blijkt uit metingen uit 2008 die recent beschikbaar zijn gekomen. In 2007 is op verzoek van de provincie een meetstation van het landelijk meetnetluchtkwaliteit bij Moerdijk geplaatst. GS informeren de Statencommissie voor ruimte en milieu.

13. Kredietcrisis: Schakelteams en loket Kamer van Koophandel De Kamer van Koophandel heeft van de provincie subsidie gekregen voor een ondernemersloket en seminars om zo ondernemers in staat te stellen om in te spelen op de kredietcrisis. In de praktijk is gebleken dat voor het loket minder mensen nodig waren en dat voor de seminars juist meer inzet nodig was dan begroot. GS stemmen in met de accentverschuiving en overheveling van budgetten van het project dat voorziet in het crisisloket en de Schakelteams van de Kamer van Koophandel.

14. Maatregelen kredietcrisis voor particuliere woningeigenaren. Het Energiebureau en Randstad krijgen opdracht van GS om de subsidieregeling energielening en de subsidieregeling Brabant bespaart, beide gericht op particuliere woningeigenaren, uit te voeren. Dit zijn maatregelen uit het pakket gericht op de bestrijding van de kredietcrisis.

15. Doorschuiven middelen klimaatprogramma's De subsidie voor de uitvoering van de Klimaatprogramma's van 2009 wordt overgeheveld naar 2010. Dit is op verzoek van de regionale Milieudienst West Brabant, de regio Eindhoven (SRE) en de regio Midden Brabant, die deze subsidie ontvangen en de programma's uitvoeren.

16. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Alphen-Chaam voor twee ruimte-voor- ruimte-woningen t.b.v. Mertens; aan de gemeente Bernheze voor twee ruimte-voor-ruimtewoningen en zorgwoningen t.b.v. Grinsven; aan de gemeente Waalwijk voor een project m.b.t. het bouwen van een appartementencomplex t.b.v. Stegeren.