© 2010 ECORYS Nederland BV Nederlands consortium met ECORYS masterplan voor investeringsregio in India

17 mei 2010 - Een consortium onder leiding van KuiperCompagnons en met DHV, ECORYS Cushman & Wakefield heeft een prestigieuze opdracht gewonnen voor de duurzame ontwikkeling van de investeringsregio Khushkhera - Bhiwadi - Neemrana in India.

Het consortium maakt de komende zes maanden een integraal masterplan dat recht doet aan de rijke ecologische, sociale en culturele waarden van dit 200 km^2 grote gebied in de staat Rajasthan. In Rajasthan wonen ongeveer 57 miljoen mensen. Het plan beoogt een aantrekkelijk investeringsklimaat te creëren voor Indiase en internationale bedrijven. Hierdoor kan deze regio aansluiting vinden bij de economische groei van het naburige Jaipur en Delhi.

Bescherming van de landbouwgebieden, ontwikkeling van duurzame energiebronnen spelen in de planvorming een belangrijke rol. Maar cruciaal is vooral ook een effectief beheer van de zeer schaarse watervoorraden. Iedere regendruppel zal worden opgevangen en hergebruikt. Vanuit deze intenties ontwerpt het consortium een nieuwe stad met een omvang van 40 tot 50 km^2. Deze stad zal zich kenmerken door veel groen, duurzame bedrijven en een zo laag mogelijke CO^2-uitstoot. Duurzaamheid in deze nieuwe stad zal echter verder gaan dan het energie- en watervraagstuk. Duurzaamheid zal ook sociaal, landschappelijk, cultureel en economisch de voedingsbodem voor het masterplan vormen.

De investeringsregio ligt op de as Delhi - Mumbai. De Indiase overheid wil deze zogenoemde Delhi Mumbai Industrial Corridor, die door 5 staten loopt, een grote economische stimulans geven door te investeren in onder meer infrastructuur en industrie. Opdrachtgever DMICDC (Delhi-Mumbai Industrial Corridor Development Corporation Limited) heeft zich komende 5 jaar ten doel gesteld om de werkgelegenheid te verdubbelen, de industriële productie te verdriedubbelen en de export te verviervoudigen.