FNV Bondgenoten

Uitzendkracht bij belastingdienst wil graag vast werk

Uitzendkrachten bij de belastingdienst willen heel graag vast werk hebben. Dat blijkt uit een enquête, die FNV Bondgenoten afgelopen maand gehouden heeft onder uitzendkrachten die werkzaam zijn bij de dienst toeslagen van het belastingkantoor in Utrecht. 93 procent gaf aan, graag een vast dienstverband te hebben; 97 procent daarvan gaf aan, dat dat perspectief er niet is.

De belastingdienst voert al jaren aan, dat `komende reorganisaties' daarvoor de reden zijn. Na 3,5 jaar, de termijn waarna een vast contract aangeboden moet worden, staat de uitzendkracht weer op straat. Ook het uitzendbureau vermijdt, om uitzendkrachten in vaste dienst te nemen.

Plan was, de resultaten van de enquête vandaag aan te bieden aan de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft echter besloten, de resultaten niet in ontvangst te willen nemen. FNV Bondgenoten bestuurder Mariëtte Patijn: "Onvoorstelbaar, ik maak niet vaak mee dat werkgevers resultaten van een enquête onder hun mensen niet overhandigd willen krijgen. Is het angst, desinteresse? Hoe dan ook een slecht signaal naar mensen, die voor ze werken."

FNV Bondgenoten wil `Gewoon Goed Werk' voor uitzendkrachten. Uitzendkrachten die eigenlijk vast werk doen (9 van de 12 maanden structureel) moeten een vast contract aangeboden krijgen. En voor gelijk werk moet gelijk loon betaald worden. Ook hier hebben uitzendkrachten een slechte positie. Zij verdienen gemiddeld nog geen 11 euro per uur bruto (MBO+ niveau), terwijl vergelijkbare vaste krachten minimaal 5% meer verdienen, dus meer dan EUR 11,50 per uur.

Mariëtte Patijn: "Ook de overheid, die hierin een voorbeeldfunctie hoort te vervullen, is een slechte opdrachtgever voor uitzendkrachten. Het argument dat uitzendkrachten jonge mensen zijn die naast bijvoorbeeld hun studie graag flexibel wat erbij werken is hiermee wel onderuitgehaald. De geënquêteerden gaven aan, een gemiddelde werkweek van bijna 36 uur te draaien en dolgraag in vaste dienst te willen. Daarbij blijkt ook nog eens, dat ze minder loon krijgen dan een vaste kracht, terwijl ze vanwege hun arbeidsverleden vaak geen beroep kunnen doen op sociale voorzieningen als de WW. Wij willen de toenemende kloof tussen flexwerkers en vaste krachten verkleinen."

Op basis van de uitkomsten van de enquête en haar Gewoon Goed Werk agenda wil FNV Bondgenoten een gesprek aan met de belastingdienst over deze `onzichtbare' werknemers.

Ook wil de bond een politiek signaal afgeven in deze verkiezingstijd. "Veel politieke partijen vinden flexibel werk noodzakelijk en handig, zeker in crisistijd. Wij zijn op zich niet tegen uitzendwerk bij piekdrukte en ziekte, maar een hele grote groep mensen heeft geen perspectief op vast werk en dat is asociaal. Ze horen niet bij een bedrijf, ze kunnen geen financiële verplichtingen als bijvoorbeeld een hypotheekschuld aangaan, en blijven outsiders. Dat moet de overheid zich op twee manieren aantrekken, als wetgever én als werkgever."

FNV Bondgenoten zette eind april 2010 een enquête uit onder 100 mensen, die als uitzendkracht bij de afdeling toeslagen van de Belastingdienst in Utrecht werken. Ruim driekwart (76) van de enquêtes kwam volledig ingevuld terug. Bij de dienst toeslagen werken 150-200 uitzendkrachten.

Download het enquêteresultaat als pdf