SGP


Adoptieverlof: Van der Vlies daagt D66 uit over gezin

SGP-kamerlid Van der Vlies daagt D66 in zijn laatste Kamerweek uit om nu eens echt werk van het gezin te gaan maken en de individualistische visie op de samenleving vaarwel te zeggen. Bij het adoptieverlof lijkt deze partij eindelijk vóór het gezin te kiezen. Is dat het begin van een 'bekering' van D66? De SGP'er wil nu doorpakken en vraagt D66 om mét de SGP te kiezen voor een gezinsvriendelijk belastingstelsel. Dat doet hij vanmorgen in het debat over het adoptieverlof. Van der Vlies vindt dat het belangrijk is dat ouders zich kunnen hechten aan hun kinderen. Daar moeten goede faciliteiten voor beschikbaar zijn.
---

Adoptieverlof
19 mei 2010
B.J. van der Vlies

Voorstel van wet van het lid Koser Kaya tot wijziging van de Wet arbeid en zorg in verband met de uitbreiding van de duur van het adoptieverlof bij interlandelijke adoptie (31045)
B.J. van der Vlies (SGP)
19 mei 2010

Voorzitter,
Zolang als deel uit mag maken van dit parlement, heb ik mij uit volle overtuiging ingezet voor een gezonde visie op gezinnen. Het gezin is dat waard. Zonder een hechte, warme en veilige thuisomgeving is het vrijwel onmogelijk om je goed te ontwikkelen en later een verantwoorde positie in te nemen in de maatschappij. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving. Het gezin is de plaats waar de opvoeding plaatsvindt en de overdracht van waarden en normen. Niet in de laatste plaats is het gezin de plaats waar kinderen een visie op het leven meekrijgen en daarmee gevormd worden als christen of atheïst of agnost of Jood of moslim. Voor mij als Kamerlid namens de SGP ligt daar de kern. Het is mijn vaste overtuiging dat in die gezinnen de basis gelegd wordt voor wat mijn diepste drijfveer is: een plaats waar kinderen met liefde opgevoed worden als mensen met liefde voor de God van de Bijbel en voor hun naaste.

In dat licht was ik aangenaam verrast toen ik in de antwoorden op onze vragen bij het wetsvoorstel van mevrouw Koser Kaya iets van positieve waarde van het gezin hoorde doorklinken. Ik citeer: âHet gezin neemt in de Nederlandse samenleving een centrale plaats in â¦â (nr. 7, blz. 12) Je kunt dat lezen als een feitelijke vaststelling: dat is nu eenmaal zo. Maar gezien de gewaardeerde inzet van mijn collega voor het verbeteren van de adoptiefaciliteiten, is er meer aan de hand.

In de afgelopen jaren heb ik D66, de partij die de indienster vertegenwoordigt, leren kennen als een partij die niets moet hebben van het bevoordelen van gezinnen. Het individu is het enige dat telt. Alles wat gericht is op het bevoordelen van gezinnen moet worden afgebroken.

Zou dit wetsvoorstel de eerste stap zijn op weg naar wat ik maar even een âbekeringâ noem van D66? Zou D66 het gezin als hoeksteen van de samenleving gaan ontdekken? Ik prijs me gelukkig wanneer ik daar getuige van zou mogen zijn.

Ik zeg dit natuurlijk niet zomaar aan de hand van één zin. Er is meer in de stukken dat mij opvalt. Ik citeer opnieuw: âMet de komst van het kind wordt voor de adoptiefouders een lange adoptieprocedure afgesloten. Het proces van hechting en zorg voor het kind begint. Voor veel adoptiefouders geldt dat zij bedien moeten blijven werken uit financieel oogpunt, waardoor het kind op termijn buitenshuis opgevangen dient te worden.â (nr. 7, blz. 5)

Deze zinsneden kwamen op mij over als een klacht met de volgende interpretatie: âEigenlijk is het een drama voor ouders wanneer zij al zo snel na de geboorte hun kind weer moeten afstaan aan mensen die op zich best goed voor het kind zorgen, maar het niet de liefde en aandacht kunnen geven die ouders zoveel beter kunnen geven. Maar ja, door de fiscaal dramatische gevolgen van de keuze voor zorg voor de kinderen en de grote financiële voordelen wanneer je kinderen buitenshuis op laat vangen moet het nu eenmaal.â

Begrijp ik de diepere drijfveren van mijn collega nu goed? Is dat wat zij eigenlijk wil zeggen? Die gedachte wordt nog versterkt wanneer ik later weer lees dat een dergelijk proces van hechting een langdurig ontwikkelingsproces is dat jaren duurt. Dit is niet anders te lezen dan een pleidooi voor het bieden van de keuze aan ouders om hun kinderen thuis op te vangen, voor een zo goed mogelijk hechtingsproces. Met de daarbij behorende faciliteiten.

Om niet meer te noemen wordt die gedachte nog verder gevoed door wat ik in het cijfervoorbeeld op blz. 11 van de reactie van de indieners lees. Na eerst betoogd te hebben dat adoptieverlof voor beide ouders beschikbaar moet zijn â helemaal mee eens! â is het cijfervoorbeeld volledig op het kostwinnersprincipe gericht. Immers: bij de berekening van de kosten gaat mevrouw Koser Kays uit van één ouder die gebruik maakt van het adoptieverlof. Anders zou het mijns inziens toch echt het dubbele bedrag moeten zijn!

Mijn inzet voor het gezin is altijd ook gepaard gegaan met de roep om goede fiscale faciliteiten. Mag ik mevrouw Koser Kaya uitnodigen om eens samen met mij om de tafel te gaan zitten hoe we komen tot een eerlijker belastingssysteem?

Het mag duidelijk zijn: de SGP-fractie waardeert het voorstel om het adoptieverlof bij interlandelijke adoptie langer te maken. Ook in de motivering kom ik positieve punten tegen die smaken naar meer. Adoptie is een belangrijke gebeurtenis voor de toekomstige ouders en zeker ook voor het te adopteren kind. De huidige wet gaat uit van vier weken, ongeacht de vraag of het binnenlandse of interlandelijke adoptie betreft. Wanneer ouders naar het buitenland moeten om het te adopteren kind op te halen, is een langer verlof noodzakelijk dat niet alleen bedoeld is voor de hechting, maar ook voor de reis en het verblijf. De verlenging naar zes weken biedt hiermee enige lucht. De indienster spreekt zelf over âeen (bescheiden) tegemoetkoming aan adoptiefouders ter afhandeling van de procedures in het buitenland en het ophalen van het kindâ. (nr. 7, blz. 5)

De SGP-fractie blijft nog met enkele vragen zitten.
*Wat is nu eigenlijk het precieze motief van de indienster? Is het alleen een praktische oplossing? Maar is de probleemstelling dan helder?

*Hieruit volgt de vraag: hoe komt die keuze voor twee weken tot stand? Dat is toch lang niet altijd voldoende? Waarom kiest zij er niet voor om aan te sluiten bij de daadwerkelijke duur van het verblijf in het buitenland?

*Is in totaal zes weken voldoende? Zeker als we de voorbeelden uit het buitenland zien, dan is daar sprake van een veel verdergaande vorm van adoptieverlof.

*Tenslotte een vraag aan de regering: Wanneer komt dat wetsvoorstel over de vergoeding voor adoptiekosten nu eindelijk naar de Kamer? Er zou al een paar jaar geleden een regeling komen als gevolg van mijn motie hierover. Nu hebben we nog steeds niets gekregen.