KvK: 'Rapport Berenschot biedt goede bouwstenen voor toekomst Kamers

19/05/2010 14:13

Kamer van Koophandel Nederland

Bureau Berenschot heeft vandaag haar rapport inzake de evaluatie van de Kamers van Koophandel aan de minister van Economische Zaken aangeboden. De Kamers zijn blij dat in het rapport geconstateerd wordt dat zij de afgelopen jaren een goede stap hebben gezet naar effectieve en uniforme uitvoering van taken door een gezamenlijke aanpak. Ook ondernemers en organisaties waar de Kamers mee samenwerken vinden dat de Kamers goed functioneren. Dit is een mooie bevestiging van de voortdurende inzet van de Kamers om de dienstverlening aan ondernemers verder te verbeteren.

Het rapport biedt ook waardevolle aanknopingspunten voor verbeteringen. Als knelpunt signaleert Berenschot dat de huidige financieringssystematiek voor problemen zorgt en in de toekomst moet veranderen. Ook de aansturing en samenwerking is onnodig complex en leidt tot onduidelijkheden. De door Berenschot gesignaleerde knelpunten zijn al eerder door de Kamers zélf geconstateerd. Oplossingen voor deze knelpunten worden momenteel intern besproken. Zij zullen een belangrijk onderdeel vormen van de toekomstvisie die de Kamers in het najaar gaan presenteren.

De Tweede Kamer heeft in 2008 bepaald dat de nieuwe wet op de Kamers na twee jaar wordt geëvalueerd. Bureau Berenschot is door het Ministerie van Economische Zaken gevraagd deze evaluatie uit te voeren. De totstandkoming van het rapport is begeleid door een commissie onder leiding van mevr. Mirjam van Praag, directeur ACE en hoogleraar Universiteit van Amsterdam. Het Ministerie heeft het rapport vandaag, met begeleidende brief van de minister, verzonden aan de Tweede Kamer, die dit rapport later dit jaar zal bespreken.





http://www.kvk.nl