Gemeente Leeuwarderadeel


Fighter Weapons Instructor Training

19-05-2010 13:33

Vijftien cursisten uit verschillende NAVO-landen volgen in de periode van 17 mei tot en met 22 november de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) op de Vliegbasis Leeuwarden.

Deze training, georganiseerd door het 323 TACTES Squadron, leidt ervaren F-16 vliegers op tot wapeninstructeur. De wapeninstructeur leert tijdens de opleiding alles over de systemen en wapens aan boord van een Mid Life Update F-16 en de tactieken die hiervoor benodigd zijn. Vervolgens kan de ´nieuwe´ instructeur zijn kennis delen met minder ervaren vliegers op zijn squadron.

Aan de training nemen dit jaar vliegers deel uit vijf landen: Nederland, Noorwegen, België, Denemarken en Portugal. De training bestaat uit een ´Air to Air` en een ´Air to Surface´ fase. Beide fases kennen een theoretisch en een praktisch gedeelte. De cursus wordt afgesloten met een eindpresentatie en een graduatie.

De ´Air to Air´ fase vindt plaats vanaf de Vliegbasis Leeuwarden en duurt van 17 mei tot en met 30 juli. In deze periode wordt de vliegbasis een aantal keren bezocht door buitenlandse vliegtuigen die fungeren als oefenvijand. De planning is dat in de periode van 21 tot 25 juni twee Eurofighters fungeren als oefenvijand. Van 26 mei tot en met 9 juli is het veld opengesteld tot 17.00 uur. Van 12 tot 30 juli 2010 komen enkele F-15's van de Engelse RAF basis Lakenheath om te dienen als oefenvijand. De oefeningen vinden voor het grootste gedeelte plaats boven zee.

De ´Air to Surface´ fase vindt dit jaar van 23 augustus tot en met 26 november plaats vanaf Monte Real in Portugal. De belangrijkste reden hiervoor is, naast de aanwezigheid van een geschikte schietrange voor het afwerpen van bommen,
de export van geluid.
Naast het reguliere vliegprogramma met F-16's van de Vliegbasis Leeuwarden vliegen tweemaal per dag 12 F-16´s voor de FWIT.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Staf Voorlichting op 058-2346700.

---