Stichting FOM 19 mei 2010

Open aanvraagronde 'Towards BioSolar Cells' van start

De Stichting FOM organiseert in samenwerking met NWO wetenschapsgebied Aard- en Levenswetenschappen (ALW) een open aanvraagronde voor het programma 'Towards BioSolar Cells'. Voor het programma, dat moet gaan leiden tot een revolutie in de fotosynthese, is een budget van 7 miljoen euro beschikbaar. De aanvraagronde is opengesteld en aanvragen kunnen tot 3 juli 2010 ingediend worden bij de Stichting FOM. Figuur 1. Bioreactor
vergroten Figuur 1. Bioreactor

Bioreactor voor een efficiëntere productie van brandstoffen.

De algemene doelstelling van het FOM/ALW-programma 'Towards BioSolar Cells' luidt: To stimulate challenging new ideas and inventions in the field of photosynthesis towards optimal utilization for sustainable energy supply. Met de beoogde revolutie in de fotosynthese, zal deze niet alleen efficiënter worden, maar de energie zal op geheel nieuwe manieren worden afgetapt. Met het plan kan de fotosynthese beter benut worden ten behoeve van een duurzame voedsel- en energievoorziening.

FES
De open aanvraagronde 'Towards BioSolar Cells' komt voort uit het grotere onderzoeksprogramma 'Towards BioSolar Cells' uit de FES-ronde 2008. Het FES staat voor Fonds Economische Structuurversterking, een fonds dat gefinancierd wordt uit de aardgasbaten. Tegenwoordig wordt het fonds door de regering ingezet voor de versterking van de kennisinfrastructuur, door aan bedrijven en onderzoeksinstellingen subsidies beschikbaar te stellen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het grotere onderzoeksprogramma 'Towards BioSolar Cells' in 2009 een budget van 25 miljoen euro uit de FES-gelden toegekend. Met deze honorering is ook de financiering van het gelijknamige FOM/ALW-programma 'Towards BioSolar Cells' rondgekomen. Het budget voor dit FOM/ALW-programma bedraagt 7 miljoen euro, waarvan de ene helft afkomstig is uit de nieuwe FES-gelden, de andere helft wordt door de Stichting FOM, het gebiedsbestuur Aard- en Levenswetenschappen van NWO en het Algemeen Bestuur van NWO gezamenlijk gedragen.

Indienen onderzoeksvoorstel
Klik hier voor meer informatie over de inhoudelijke doelstellingen van het programma en de richtlijnen voor het indienen van een aanvraag. De deadline voor het indienen is 3 juli 2010 om 12.00 uur.