Stichting FOM 19 mei 2010

Theo Rasing verkozen tot lid van de KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft op 17 mei 2010 Prof.dr. Th.H.M. (Theo) Rasing gekozen tot nieuw lid. Rasing is naast hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen lid van het Uitvoerend Bestuur en de Raad van Bestuur van FOM. De KNAW kiest jaarlijks een aantal nieuwe leden op grond van wetenschappelijke prestaties en op voorspraak van de wetenschappelijke gemeenschap. De dit jaar verkozen 27 nieuwe Akademieleden worden op maandag 13 september geïnstalleerd.
vergroten Prof.dr.Th.H.M. (Theo) Rasing

Prof.dr. Th.H.M. (Theo) Rasing is op 17 mei 2010 gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (foto: NWO) De KNAW is het forum, het geweten en de stem van de Nederlandse wetenschap. Vanuit een onafhankelijke positie bewaakt zij de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseert zij de regering. De Akademie ontleent haar gezag aan haar op kwaliteit geselecteerde leden. Professor Rasing heeft zijn sporen in de wetenschap dan ook ruimschoots verdiend. Hij verricht pionierswerk op het gebied van nieuwe technieken om met licht materialen op nanometerschaal (10 tot 100 duizend keer kleiner dan de dikte van een menselijke haar) te bestuderen en manipuleren. Dat dit behalve fundamentele kennis ook innovatieve toepassingen op kan leveren blijkt wel uit de twee patenten die Rasing op zijn naam heeft staan en zijn vele publicaties in samenwerking met het bedrijfsleven. Tevens is hij oprichter en directeur van het Nijmegen Centre for Advanced Spectroscopy (NCAS) en oprichter van NanoLab Nijmegen.

Rasing heeft reeds vele prijzen en onderscheidingen verdiend, waaronder de Physica Prijs van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging, de Prijs voor Wetenschap en Maatschappij en de NWO-Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Ook is hij recent benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.