Gemeente Doetinchem

Persbericht, 19 mei 2010

Gemeente Doetinchem presenteert
Jaarstukken 2009

Financiën op orde en klaar voor de storm

De gemeente Doetinchem heeft in 2009 de gestelde doelen gehaald. En terwijl de Nederlandse economie in crisis terechtkwam, slaagde de gemeente er bovendien in om de jaarrekening met een positief saldo van 1,5 miljoen af te sluiten. Toch is Doetinchem waakzaam: de gevolgen van de economische crisis komen onherroepelijk. In 2009 heeft de gemeente zich daarop voorbereid. Dit alles valt af te lezen uit de Jaarstukken en Jaarrekening van 2009.

Volgens het college van burgemeester en wethouders was 2009 een bijzonder jaar. Doetinchem slaagde erin om vrijwel alle gestelde doelen te realiseren. Ook was dit mogelijk met de beschikbare financiële middelen. Zo kreeg het Doetinchemse ondernemersklimaat een impuls door het bereiken van de Achterhoekse samenwerking op het gebied van het revitaliseren van bestaande bedrijventerreinen en de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein bij Wehl. Ook ging de bouw van het Lyceumkwartier van start, werden diverse afkoppelingsprojecten afgerond en leverden de sociale inspanningen voor het welzijn van inwoners Doetinchem het predicaat sociaalste gemeente van Nederland op. Daar staat echter tegenover dat ons land afgelopen jaar terechtkwam in de zwaarste economische recessie sinds de jaren 30 van de vorige eeuw.

Behoedzaam financieel beleid
Ook bij de gemeente werden de economische signalen herkend. Zo hebben zich meer inwoners gemeld voor een bijstandsuitkering en werd de stagnerende bouw zichtbaar op de grondexploitaties en in de inkomsten van de bouwleges. Toch bracht deze neergang de gemeente niet in de problemen. Doetinchem voert een behoedzaam financieel beleid. Daarmee hebben we de afgelopen jaren onze bedrijfsvoering op orde gekregen. En ook daardoor waren wij afgelopen jaar in staat om onze financiën niet teveel door de crisis te laten beïnvloeden, terwijl wij wel onze inwoners de dienstverlening hebben kunnen bieden waarop zij recht hebben, aldus het college.

Voorbereiden op bezuinigingen
Toch zijn de risicos nog niet geweken. De gemeente Doetinchem is zich er terdege van bewust dat economische tegenslagen bij de overheid doorgaans met een vertraging voelbaar worden. Nu al staat vast dat gemeenten vanaf 2012 te maken krijgen met forse rijkskortingen. Daarom heeft Doetinchem zich reeds in 2009 ingespannen om op deze situatie voorbereid te zijn. In 2010 borduurt Doetinchem op die strategie voort. Wethouder Steven Kroon van financiën: Nu de nieuwe gemeenteraad en het college zijn geïnstalleerd, gaan zo snel mogelijk twee discussies van start. Allereerst is dat het inhoudelijke onderzoek over de vraag hoe wij slimmer, efficiënter en daarmee goedkoper kunnen werken. Op welke terreinen kunnen we bijvoorbeeld meer samenwerking zoeken? Hoe kunnen we regels verminderen? Tegelijkertijd starten we een takendiscussie, over de vraag: wat is nu echt de taak van de gemeente? Over één onderwerp gaan die discussies op voorhand niet, namelijk de ondersteuning van inwoners aan de onderkant van de samenleving. Kroon: Dat er bezuinigingen aankomen, is duidelijk. Maar wij garanderen wel naar het behoud van de sociale kwaliteit in Doetinchem.

Krimpbestendig
Komende periode gebruikt het college bovendien om verder vooruit te blikken. Wethouder Kroon: Onze de gemeentelijke begroting moet niet alleen de klappen die op de korte termijn te verwachten zijn, kunnen opvangen. Onze begroting moet ook op middellange termijn krimpbestendig zijn.