Reumamedicijn aan kop in top 10 uitgaven

19/05/2010 14:38

Reumafonds

In de top 10 van geneesmiddelen met de hoogste omzet staan reumamedicijnen op de eerste plaats. Daarmee hebben ze de cholesterolverlagers naar de tweede plaats verdreven. Dat meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in haar rapport over 2009. Op de derde plaats staat ook een reumamedicijn.

In 2009 verstrekten openbare apotheken voor 4789 miljoen euro aan geneesmiddelen die zijn opgenomen in het wettelijk verzekerde geneesmiddelenpakket. De omzet van de reumamedicijnen in de top 10 bedroeg 277 miljoen euro.

Deze cijfers onderstrepen dat reuma een volksziekte is. Ruim 2,3 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma of artrose, dat is één op de vijf volwassenen. Tweederde van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Reumafonds is de grootste financier van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar reuma en besteedt daar jaarlijks ruim 8 miljoen euro aan. Hierdoor is er voor mensen met reuma en artrose veel verbeterd.

De resultaten van wetenschappelijk onderzoek hebben er ook toe bijgedragen dat er nieuwe reumamedicijnen zijn ontwikkeld, waar veel patiënten baat bij hebben.

Gezien de ernst van de aandoening en de kosten die reuma en artrose met zich meebrengen, vindt het Reumafonds dat ook de overheid meer moet investeren in de bestrijding van reuma en artrose.

Bron: http://www.sfk.nl/algemeen/nieuws/





http://www.reumafonds.nl/pers