Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer eerste gemeente met digitale tafel

Stadhuis Zoetermeer
Een bouwtekening bespreken, beoordelen welk hulpmiddel geschikt is of een WOZ-taxatieverslag bespreken. Het zijn voorbeelden van gesprekken tussen inwoners en gemeenteambtenaren die voortaan nog gemakkelijker zullen verlopen door het gebruik van een digitale tafel die alle benodigde documenten toont.

Zoetermeer is de eerste gemeente in Nederland die deze tafel gaat gebruiken in haar contacten tussen inwoners en ambtenaren. De Microsoft Surface-tafel (digitale tafel) kan allerlei tekstbestanden en beeldmateriaal oproepen die handig zijn in het gesprek als inwoners op het Stadhuis zaken willen regelen met de gemeente. Het is laagdrempelig en stelt interactie tussen mensen centraal. Inwoners kunnen de documenten bovendien naar zichzelf e-mailen. Op allerlei terreinen kan de tafel zijn diensten bewijzen. Te denken is aan bouw- en woningtoezicht, rampen- en crisisbestrijding, Wet maatschappelijke ondersteuning en belastingen.

Voor een innovatieve stad als Zoetermeer betekent de aanschaf van de digitale tafel wederom een stap vooruit in de verbetering van de dienstverlening aan inwoners en bedrijven. De digitale tafel staat in de centrale hal van het Stadhuis. De technologie past goed in het concept waarbij de centrale hal verandert in een multifunctionele ontmoetingsruimte waar inwoners elkaar en ambtenaren ontmoeten. Met Centric, de leverancier van de Microsoft Surface-tafel, ondertekent de gemeente een convenant om de inzet van de Surface-technologie verder uit te bouwen.

Op woensdag 19 mei 2010 om 13.30 uur neemt Patrick van Domburg, wethouder dienstverlening, de digitale tafel officieel in gebruik.