Gemeente Berkelland


Persbericht
19 mei 2010

Beleidsregels toetsingskader (bouw)aanvragen gebied tracé N18, Berkelland

Burgemeester en wethouders hebben beleidsregels voor (bouw)aanvragen in het gebied van het tracé van de N18 vastgesteld. Deze treden in werking op 2 juni 2010. Met deze beleidsregels willen we duidelijkheid verschaffen voor de mensen die een ontwikkeling voor ogen hebben in het gebied van het tracé van de N18. Ook zijn de beleidsregels bedoeld voor de mensen die uit dit gebied trekken en ergens anders moeten gaan wonen.

Doel van de beleidsregels
Het doel van deze beleidsregel is om ongewenste ontwikkelingen op en rond het tracé, die de maatschappij geld kunnen kosten, tegen te gaan. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de realisatie van woningen. De ontwikkelingen die bij de aankoop van de gronden voor de N18 tot hogere kosten leiden hebben een negatieve invloed op de gemeenschapsgelden. Verder is het niet wenselijk om geluidsgevoelige objecten te bouwen in een gebied waarvan bekend is dat deze objecten in de invloedsfeer van de N18 liggen. Voor deze ontwikkelingen moeten dan geluidwerende maatregelen worden getroffen, die de omgeving kunnen ontsieren.

Korte inhoud van de beleidsregels
Het uitgangspunt is dat aan de (bouw)aanvragen, die niet binnen het geldende bestemmingsplan passen, geen medewerking wordt verleend. Dit geldt voor het gebied waarvoor de minister van Verkeer en Waterstaat een standpunt heeft ingenomen. Voor de aanliggende akoestische zone geldt dat hier geen geluidsgevoelige objecten opgericht mogen worden. Verder geldt dat mensen die moeten verhuizen door de N18 geen woning op gronden mogen bouwen waar geen woonbestemming op zit.