Gemeente Lingewaal


Verslag informatieavond Vuren

Op 27 april jongstleden vond in het dorpshuis in Vuren een informatieavond plaats voor inwoners van deze kern. Tijdens deze avond gaf het bureau Akro Consult toelichting op de plannen voor het centrum van Vuren. Onderstaand kunt u het verslag van deze avond nalezen en de presentatie bekijken.

Tot nu toe

Tijdens het traject van het Manifest van Lingewaal is in alle kernen gediscussieerd over de leefbaarheid. In Vuren was er kritiek van de inwoners op de inrichting van het hart van de kern. Deze kritiek heeft de gemeente ter harte genomen, terwijl tegelijkertijd de inwoners werden uitgedaagd met een eigen initiatief te komen. De werkgroep Verontruste Vurenaren pakte de handschoen op en diende in oktober 2009 het burgerinitiatief in. De gemeenteraad gaf vervolgens het college van B&W de opdracht de haalbaarheid te onderzoeken. Dit heeft het bureau Akro Consult uitgevoerd. Akro Consult zal ook in het verdere traject de projectleider zijn in deze. Burgemeester Van Ruijven complimenteert de werkgroep met het initiatief dat zij getoond hebben en spreekt de hoop uit dat het project slaagt en zodoende een mooi nieuw hart van Vuren oplevert.

Â

Projectplan

Samengevat zal Tromp met zijn bedrijf en persoonlijke huisvesting verhuizen naar de oude brandweerkazerne. Direct omwonenden van de brandweerkazerne worden op een later tijdstip verder ingelicht over de plannen voor de verbouwing van de kazerne. De peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang worden gevestigd in nieuwbouw op de huidige locatie. De sloop en nieuwbouw zal reeds in de zomervakantie 2010 plaatsvinden, zodat de leerlingen in het nieuwe schooljaar in de nieuwbouw terecht kunnen. Het huidige pand van Tromp en het oude gemeentehuis zullen worden gesloopt. Op deze locatie wordt een gezondheidscentrum gebouwd, met daarboven appartementen. Tot slot zal ook het dorpsplein worden heringericht. Hierover volgt in een later stadium een aparte informatieavond, omdat de gemeente en Akro Consult graag de inwoners bij de invulling van het dorpsplein willen betrekken.

Â

Vraag en antwoord

Na de presentatie kregen de aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen.

Â

V: Er zit nu veel vaart in het proces, waarom wordt de tripartiete overeenkomst tussen gemeente, Tromp en BM Van Houwelingen pas na de zomer verwacht?

A: Alle partijen geven aan dat de overleggen zo snel mogelijk plaatsvinden, dus dat men er graag al eerder uitkomt. Men wil de huidige vaart graag in het project houden.

Â

V: Is er gedacht aan het verplaatsen van de peuterspeelzaal/bso naar de voormalige kleuterschool?

A: Dit pand is nu eigendom van dhr. De Kievit, hij heeft zelf plannen voor de ontwikkeling van de huidige opslagplaats. Hierover vinden binnenkort gesprekken plaats met de gemeente. Voorts was de urgentie voor een nieuwe locatie voor de peuterspeelzaal/bso zo hoog, dat dit niet haalbaar/wenselijk was.

Â

V: Zijn er al details bekend van de woningen boven het gezondheidscentrum?

A: BM Van Houwelingen antwoordt dat het een gevarieerd woonprogramma wordt, met starters-, doorstroom- en seniorenwoningen, aansluitend op de vraag in Vuren. Er komen ongeveer 16 à 18 woningen van verschillende grootte en in verschillende prijscategorieën. Het gebouw wordt niet hoger dan het huidige naastliggende pand en er komt een lift in. Details zijn ook afhankelijk van het geplande gezondheidscentrum. In oktober hoopt BM Van Houwelingen meer bekend te kunnen maken.

Â

V: Wat is de verwachte tijdsduur van alle plannen?

A: De plannen voor de brandweerkazerne worden in de komende maanden uitgewerkt. De peuterspeelzaal/bso krijgen in de zomervakantie hun nieuwbouw. Voor het grote bouwplan van het gezondheidscentrum met bovenwoningen wordt voor de zomer nog een informatieavond gehouden, de realisatie kan nog 2 à 3 jaar duren, afhankelijk van de hoeveelheid zienswijzen (bezwaren) die tijdens het planproces worden ingediend.

Â

V: Wat gebeurt er nu al?

A: De gemeente is bezig het huidige bestemmingsplan van de kern Vuren te herzien. Men probeert het plan door middel van een projectbesluit tot ontwikkeling te brengen, waardoor tijdswinst geboekt kan worden. Echter de tijdsduur hangt ook af van de hoeveelheid zienswijzen (bezwaren) die worden ingediend.

Â

V: Hoe ver staat het met de plannen voor woningen op de locatie van de peuterspeelzaal?

A: Er zijn nog geen concrete plannen, dit deelproject is voor de langere termijn.

Â

V: Parkeren is nu al moeilijk, hoe gaat dat straks als er meer woningen en een gezondheidscentrum bij komen?

A: Er is inderdaad een spanningsveld tussen dorpsplein, appartementen en het gezondheidscentrum. Dit wordt nog puzzelen. In ieder geval is het niet de bedoeling dat het dorpsplein vol komt te staan met autoâs.

Â

V: Zijn er al plannen voor het verplaatsen van het beeld op het dorpsplein?

A: Hier is nog niet aan gedacht, het dorpsplein wordt in een apart plan aangepakt in samenspraak met de burgers. Opmerking vanuit de zaal: het beeld staat nu op een gevaarlijke plek in verband met het verkeersoverzicht.

Â

V: De werkgroep Verontruste Vurenaren vraagt of het mogelijk is dat zij kennis nemen van ingediende zienswijzes. Zij wil namelijk graag de smeerolie zijn tussen gemeente en burgers.

A: De gemeente zal de zienswijzes niet aan de werkgroep overleggen, zij laat het aan de indieners zelf over of ze hun zienswijze ook aan de werkgroep willen voorleggen.

Â

Â

Er volgen nog meerdere informatiebijeenkomsten, maar de gemeente, Akro Consult en de werkgroep Verontruste Vurenaren zijn uiteraard ook tussentijds te benaderen met vragen en opmerkingen.


* Informatieavond Vuren.pdf