Gemeenten bereid verantwoordelijkheid voor jeugdzorg te gaan dragen

19/05/2010 14:59

VNG

Gezinnen en de omgeving van kinderen moeten beter in staat worden gesteld zelf eventuele opvoed- en ontwikkelingsproblemen op te lossen door de beschikbaarheid in de buurt van laagdrempelige hulp en advies. De VNG is het van harte eens met dit uitgangspunt van de parlementaire werkgroep Toekomstverkenning jeugdzorg. De voorgestelde organisatorische randvoorwaarden, zoals één financieringstroom, het afschaffen van de indicatiestelling en continuïteit in de hulpverlening kunnen op onze instemming rekenen.

Gemeenten en VNG zijn graag bereid de bestuurlijke verantwoordelijkheid te gaan dragen en willen zich daar terdege op voorbereiden. Het vertrouwen in kinderen en hun families en het vertrouwen in hulpverleners staan voorop. Een wezenlijk betere zorg moet het gemeenschappelijk resultaat worden.

De toekomstverkenning naar de jeugdzorg is het eerste concrete resultaat van een nieuwe werkwijze van het parlement. Wij willen de werkgroep hiermee van harte feliciteren. De opbrengst van de werkwijze vindt zijn uitdrukking in het rapport: een gedegen analyse en afgewogen conclusies.