Ministerie van Defensie

F-16 wapeninstructie op Vliegbasis Leeuwarden

19 mei 2010, 15.03 uur

Twee F-16's staan op de startbaan klaar voor een vlucht. Vijftien cursisten uit verschillende NAVO-landen volgen sinds deze week op de Vliegbasis Leeuwarden de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT), die ervaren F-16 vliegers opleidt tot wapeninstructeur. Vanwege de training, die tot en met eind november duurt, doen de komende tijd zowel 2 Eurofighters als een aantal F-15's de Nederlandse vliegbasis aan.

Tijdens de opleiding leren de wapeninstructeurs alles over de systemen en wapens aan boord van de opgewaardeerde, de zogenoemde Mid Life Update, F-16 en de hiervoor benodigde tactieken. De geslaagde instructeur kan vervolgens zijn kennis delen met de minder ervaren vliegers van zijn squadron. Aan de training nemen vliegers deel uit 5 landen: Nederland, Noorwegen, Belgie, Denemarken en Portugal.

Grond- en luchtdoelen

Een F-15 (voorgrond) en een F-16 op Vliegbasis Leeuwarden tijdens de internationale oefening Frisian Flag, afgelopen maand.

De training bestaat uit een ´Air to Air` en een ´Air to Surface´ fase. Beide fases kennen een theoretisch en een praktisch gedeelte. Tijdens de ´Air to Air` fase wordt ingegaan op het gebruik van de F-16-wapens tegen luchtdoelen, vijandelijke vliegtuigen. In het `Air to Surface' deel worden de wapens tegen gronddoelen behandeld.

De ´Air to Air´ fase vindt plaats op Vliegbasis Leeuwarden en duurt tot en met 30 juli. In deze periode wordt de vliegbasis een aantal keren bezocht door buitenlandse vliegtuigen die fungeren als oefenvijand. Van 21 tot 25 juni fungeren 2 Eurofighters als oefenvijand en van 12 tot 30 juli komen enkele F-15's van de Britse luchtmachtbasis Lakenheath. De oefeningen vinden voor het grootste gedeelte plaats boven zee.

Geluidexport

De ´Air to Surface´ fase vindt dit jaar van 23 augustus tot en met 26 november plaats vanaf Monte Real in Portugal. De belangrijkste reden hiervoor is de export van geluid in combinatie met de aanwezigheid van een geschikt oefenterrein voor het afwerpen van bommen. Naast het reguliere vliegprogramma van de F-16's vliegen de komende tijd tweemaal per dag 12 F-16´s van Vliegbasis Leeuwarden voor de FWIT.