Rijksvoorlichtingsdienst

Particulier landgoed nieuwe eigenaar van voormalig militair terrein

Na overdracht Spoordonk volgt verkoop voormalige militaire terreinen

Landgoed Rozephoeve, één van de grootste particuliere landgoederen in Brabant, heeft er met de overdracht van voormalig mobilisatiecomplex Spoordonk een nieuw natuurgebied bij. Vandaag vond de overdracht uit handen van Dienst Landelijk Gebied plaats en werd de nieuwe beheerder welkom geheten; een kudde Kempische Heideschapen. Gedeputeerde Onno Hoes, sponsor van de kudde, kreeg vandaag de sleutel van de loods waar de dieren ondergebracht kunnen worden.

Spoordonk staat bekend als één van de mooiste voormalige mobilisatieterreinen. Het complex, dat in de Koude Oorlog is aangelegd, beslaat een kleine 20 hectare. Het gebied hoorde voor het naar defensie ging bij het landgoed de Rozephoeve. Na ruim 60 jaar wordt het terrein teruggegeven aan de natuur. Samen met de Kleine Oisterwijkse Heide vormt het vanaf vandaag een aaneengesloten gebied met hoge natuurwaarde. De trekkende kudde Kempische Heideschapen maakte vandaag haar eerste ronde en blijft de komende weken aanwezig voor het beheer van het gebied. Provincie Brabant sponsort de kudde en is tevens de nieuwe eigenaar van het onderkomen van de schapen. Zo kan de voormalige militaire loods uit cultuurhistorische overwegingen bewaard blijven en heeft deze meteen een nieuwe functie.

Film

Speciaal voor de overdracht van het terrein Spoordonk maakte provincie Noord-Brabant een korte film. Jan Pieter Vermeulen (Dienst Landelijk Gebied) vertelt over het verleden van het terrein. Arend Dijkstra, vertegenwoordiger van de Rozephoeve, vertelt over de toekomst.

http://www.brabant.nl/actueel/nieuws/2010/mei/millitair-terrein-terug-naar-de-natuur.aspx

Meerdere terreinen te koop voor particulieren in Brabant

In Brabant worden binnenkort meer voormalige militaire terreinen omgevormd tot natuurgebied. De aanwezige bebouwing en verharde wegen zijn inmiddels gesloopt op de vroegere dienstwoningen na. Deze worden te koop aangeboden, het gaat om woningen in Baarle-Nassau, Rips-Oploo, Schaijk en Valkenswaard. Bezichtigingen vinden plaats op 9, 10, 11 en 15 juni. De woningen staan in een gebied dat nu al zeer bijzondere plantensoorten kent zoals de brede wespenorchis en dwergviltkruid.

Unieke voorzieningen voor vleermuizen

Bij de sloop van de militaire terreinen zijn, voor het eerst in Nederland, enkele gebouwen volledig ingericht voor vleermuizen. Zo is in Schaijk een verbindingsgebouw geschikt gemaakt voor vleermuizen. Extra muren in het gebouw zorgen voor diepe kieren en spleten. Ideaal voor vleermuizen om in weg te kruipen. Aan de buitenkant van het gebouw hangen verschillende soorten grote vleermuiskasten. In Rips-Oploo is een bluswaterkelder behouden gebleven en ingericht voor vleermuizen. Verschillende soorten kunnen nu een plek vinden die geschikt is als kraamverblijf, winterslaapplaats en zomerverblijf. In bomen op de terreinen hangen kleine vleermuiskasten om vleermuismannetjes in de paartijd een eigen plek en territorium te geven.


Noot voor redacties





RVD Mediafeed