Gemeente Sneek


Raad op Straat druk bezocht

Raad op Straat Een goed gesprek met raadsleden en even kennismaken met de nieuwe burgemeester. Dat kon allemaal tijdens de Raad op Straat tijdens de jaarmarkt op 18 mei. In het zonnetje, kopje koffie erbij en ter plekke grote en kleine irritaties bespreken. De raadsleden hoorden bovendien graag suggesties van inwoners om leven en werken in Sneek te verbeteren. Snekers maakten weer massaal gebruik van deze mogelijkheid en kwamen de hele dag langs de stands van de raadsleden. Ook voor een gesprekje met de nieuwe burgemeester stond een rij wachtenden.

Veiligheid
De VVD vond de reacties overwegend positief. Handhaving van de veiligheid was een `hot item'. Bewoners van de Kerkgracht bespraken de communicatie over de veranderde verkeersmaatregelen voor hun huis. Bij de SP-fractie brachten bewoners van de Koninginnepage nog eens de problemen naar voren rond een `bed & breakfast' en een vakantievilla in hun straat.

Raad op Straat GroenLinks kreeg vragen over het gebruik van vuurkorven en rollator-onvriendelijke bestrating. Andere populaire onderwerpen waren zorgen over de kosten van het nieuwe theater en vuilophoping in de vaarwegen. Er werd druk gelobbyd voor de aanpassing van stoplichten, gevaarlijke kruisingen en extra zebrapaden. Iemand opperde het idee om de rijrichting in de Hooiblokstraat te veranderen, zodat het verkeer niet meer door het winkelgebied geleid wordt, maar direct de brug over kan naar Sperkhem.

Vragen over de snelheidsbeheersing op de vernieuwde rondweg bij de FNP. Tussendoor was er genoeg tijd voor een gezellig praatje om de banden met de raadsleden aan te halen. FNP-fractievoorzitter Klaas Visser werd zelfs uitgenodigd bij een zangkoor.

Verkiezingen
Raad op Straat Met de verkiezingen voor de deur waren er ook veel vragen over landelijke politiek. De CDA-raadsleden vonden het opvallend dat zij dit jaar veel meer diepgravende gesprekken over algemene politieke onderwerpen voerden. Ondanks het feit dat de raadsleden tijdens de Raad op Straat geen verkiezingscampagne voerden, vroegen veel mensen toch om een stemadvies voor de landelijke verkiezingen op 9 juni a.s.

Burgemeester Apotheker Voor burgemeester Hayo Apotheker was het de eerste keer dat hij op deze manier op straat met zoveel bewoners gesproken had. Behalve een aantal klachten, kreeg hij vooral vragen over de op handen zijnde fusie. Hij vond het levendig en gezellig. 's Middag maakte hij nog een rondje over de markt en sloot af op het `leugenbankje' op het Schaapmarktplein, waar alle onderwerpen nog eens goed doorgenomen werden.