Politie Brabant Zuid-Oost

Politie waarschuwt voor agressieve verkoopmethoden aan de voordeur

Eindhoven, 19-05-2010 o De politie waarschuwt voor een groep Ieren of Engelsen die er agressieve verkoopmethoden op na houden. De mannen bezoeken duurdere woonwijken en hebben het vooral gemunt op senioren. De gedupeerden wordt aangeboden om het huis, dak of oprit met hoge druk te reinigen. Het gaat ook wel om simpele herstelwerkzaamheden. Na de werkzaamheden krijgen de benadeelden op intimiderende wijze peperdure rekeningen gepresenteerd.

Zo betaalde een oudere dame dinsdagmiddag 18 mei 300 euro voor het schoonmaken van haar oprit aan de Van Hovengaarde in Nuenen. Bij een andere dame in Nuenen boden twee Engelssprekende heren aan haar oprit te verlengen aan de Wielenwaallaan. Toen zij aangaf daar geen gebruik van te willen maken, bleven ze op een zeer vervelende manier aandringen. Van deze twee heeft de politie de gegevens genoteerd, maar veel meer kan de politie niet ondernemen. Zeker niet als gedupeerden zelf de overeenkomst aangaan.

Hoewel de twee genoemde incidenten zich in Nuenen afspeelden, heeft de politie informatie dat de groep in heel Brabant Zuid-Oost actief is. Ook in andere politieregio's zijn soortgelijke voorvallen geconstateerd. De politie vindt het daarom belangrijk om u te waarschuwen.

Helaas heeft niet iedereen goede bedoelingen die bij u aanbelt. De politie geeft daarom een aantal preventietips:

* Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen, schoorsteenvegen, goten vegen, ramen lappen, andere schoonmaakwerkzaamheden, leg dan van tevoren schriftelijk de prijs vast. Anders betaalt u achteraf misschien veel te veel. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is kunt reclameren.
* Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. De verkoper moet u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren.
* Als onbekenden in nood aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.

* Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóór dat u de persoon binnenlaat.

* Laat een collectant niet onbewaakt achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.

* Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.

* Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw buurtbrigadier.