Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

risico's genomen."

Luc Kohsiek: "Er worden enorme risico's genomen."

Publicatiedatum : 19 mei 2010

In het Noordhollands Dagblad staat een uitgebreid interview met dijkgraaf Luc Kohsiek: "Waterbeheer onder de zeespiegel is kwetsbaar en ingewikkeld. Daar staan velen niet bij stil."

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de 26 andere waterschappen willen fors bezuinigen. Door jaarlijks bijna een half miljard euro te besparen hopen zij zelfstandig te blijven.

De besparing kan binnen vijf jaar zijn bereikt, stelt dijkgraaf Luc Kohsiek van Hollands Noorderkwartier. De waterschappen worden bedreigd met opheffing. Noord-Holland en de andere provincies willen ze opnemen. De landelijke politiek voelt veel voor deze reorganisatie. Dat zou jaarlijks maximaal 1,1 miljard euro schelen. ( bytes)

Politieke partijen zien de waterschappen als makkelijke prooi in de rijksopgave om de komende jaren 29 miljard euro te snoeien in de overheidsuitgaven. De nieuwe verkiezingsprogramma's wijzen daar op. Dijkgraaf Kohsiek is vooral in het CDA teleurgesteld. De keuze voor opheffing had hij niet verwacht van `een partij die traditioneel sterk is gericht op het platteland'.

De bijna half miljard bezuiniging kan vooral worden bereikt door het rioolbeheer en de waterzuivering efficiënter aan te pakken, samen met gemeenten, aldus Kohsiek. Ook moeten waterschappen en gemeenten gezamenlijk belasting innen. Voorts kan veel worden bespaard door met overheden samen te werken met onder meer informatie- en communicatietechnologie.

"Zonder ons geen droge voeten"

"Het plan om waterschappen op te heffen is verzonnen achter het bureau. Zonder dat eerst met mensen uit de praktijk is gepraat. Geen wonder dus dat er enorme risico's worden genomen." Dijkgraaf Luc Kohsiek van Hollands Noorderkwartier waarschuwt de landelijke politiek. "Zonder ons geen droge voeten."

Een traditie van 800 jaar succesvolle strijd tegen het water dreigt met één pennenstreek overboord te worden gegooid. De partijprogramma's voor de landelijke verkiezingen over drie weken verontrusten Kohsiek (55). "Daarom laten wij straks de informateur zien dat het ook anders kan." Door over vijf jaar jaarlijks bijna een half miljard euro te bezuinigen, hopen de waterschappen het vege lijf als zelfstandige organisatie te redden.

Voor dit ingrijpende saneringsplan moeten gemeenten het rioolbeheer en andere taken deels overdragen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten besluit vlak voor de verkiezingen daartoe, verwacht Kohsiek.

Makkelijk scoren

Hij kijkt verongelijkt. "De hele discussie gaat over geld. Ons werk doen wij prima, dat beaamt iedereen. De politiek denkt gemakkelijk te scoren door de waterschappen als bestuurslaag te schrappen. Maar de bestuurskosten zijn minder dan tien promille van de totale kosten voor waterbeheer."

Als de grote politieke partijen hun zin krijgen, moet straks in het provinciaal bestuur worden gebakkeleid over de keuze tussen sporthallen en stuwen. Dan hebben de waterschappers niets meer te vertellen en mogen zij alleen uitvoeren. Kohsiek: "Dan weet ik het al. Met een sporthal krijgt de politiek de handen van de kiezer op elkaar."

De afgelopen honderd jaar ging Noord-Holland van driehonderd polderbesturen terug naar drie waterschappen. "Van 'bestuursdrukte' kan je dus al lang niet meer spreken. Wij zijn een organisatie die sterk lokaal is gericht. Dat is ook nodig om het hoofd boven water te houden. In ons werkgebied, Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, hebben wij te maken met honderden verschillende waterpeilen. Elk gebied vraagt om zijn eigen specifieke aanpak en dito investeringen. In achthonderd jaar hebben wij die kennis opgebouwd. We nemen enorme risico's door niet-specialisten te laten beslissen over droge en natte voeten. Het duurt jaren voordat kennis is opgebouwd. Dat geduld mag de gemeenschap zich niet permitteren." Met andere woorden: de voortdurend complexe zorg voor de waterhuishouding mag niet aan generalisten worden overgelaten. Daarbij heeft Kohsiek het nog niet over de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.

De in Schoorl wonende Kohsiek, die begin vorig jaar dijkgraaf Monique de Vries opvolgde, wijst ook op waterbeheer als waardevol exportproduct. "In het buitenland wordt Nederland geroemd om zijn watermanagement. Onze delta geldt als de veiligste ter wereld. Die status loopt een gevoelige knauw op als het waterbeheer in onbekende handen komt. Zie dat internationale vertrouwen maar eens terug te winnen."

"Na de orkaan Katrina", vervolgt Kohsiek, "ben ik in Amerika op stap geweest met twee senators. 'Jullie hebben verstand van de juiste aanpak. Wij, met ons algemene bestel, niet', vertelden ze. Moeten we die rijkdom in de waagschaal stellen?"

"Lasten waterschap lager dan kosten internetabonnement"

Zo had Luc Kohsiek het nog niet bekeken. "Zijn de lasten van het waterschap voor een gemiddeld huishouden lager dan de kosten van een internetabonnement? Ja, verhip, dat klopt. Op deze manier komt de hoogte van onze omslag anders over. Misschien dat we er iets mee kunnen in onze publiekscampagnes."

Waterschappen hebben een imagoprobleem, erkent de dijkgraaf van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Omdat de hoeders van veilig water niet aanspreken bij het grote publiek, lijken ze een gemakkelijke prooi voor de landelijke politiek in de zoektocht naar bezuinigingen. "Misschien doen we ons werk te goed", filosofeert Kohsiek in het Gemeenlandhuis te Edam. "Voor de massa zijn droge voeten vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Werkend onder de zeespiegel, soms ruim vier meter, is waterbeheer kwetsbaar en ingewikkeld. Daar staan velen niet bij stil. Moet een overstroming ons zelfstandig bestaansrecht duidelijk maken?"

De waterschappen hebben achthonderd jaar hun eigen boontjes kunnen doppen. Nu dreigen zij speelbal te worden van de politiek. Hebben waterschappen met het openstellen van hun besturen voor politici het paard van Troje binnen gehaald? "Dat kan je zeggen", reageert Kohsiek aarzelend.

Het waterschap leeft niet op straat. De opkomst van de waterschapsverkiezingen in 2008 was met 22 procent bedroevend laag. Kohsiek: "We moeten toe naar indirecte verkiezingen, misschien via de gemeenten. De landelijke politiek ziet dat ook in." Maar zal de politiek die ruimte nog geven?